Zašto ti dijete ne uspevaju?

Osobe koje raznim dijetama pokušavaju da smanje unos kalorija često preskaču obroke, a najčešće doručak. Upravo ova greška je najčešće uzrok neuspeha. Cilj većine dijeta je da se obroci što je više moguće raspodele kroz ceo dan, i to sledećim redosledom: doručak, međuobrok, ručak, međuobrok i večera.

Međuobroci ili užine su manje obilni, a jedu se između glavnih obroka kako se ne bi osetila glad. Međutim, pod međuobrokom se ne podrazumeva čitav mali obrok već to može da bude jedna jabuka, banana, čaša jogurta ili nešto slično, ali svakako ne 100 grama čokolade ili pomfrit.

(old_image)

Sledeća greška koja se najčešće dešava je osećaj krivice i prebacivanje sebi zbog nekog prekršenog pravila dijete. Ukoliko, na primer, ipak pojedete pomfrit za užinu, nemojte dodatno pogoršavati stvar time što ćete negativnim samokritikama sami sebi ubiti volju i želju za uspehom i daljom primenom dijete. Onog trenutka kada glasić u glavi počne da vas opseda ponavljanjem da ste uradili nešto loše, vaša psiha će reagovati tako da poželite da odustanete, pogotovo ako možda i inače podsvesno tražite neki izgovor za odustajanje. Upornost je ključ uspešne dijete.

Planiranje obroka je veoma važno, zato napravite spisak svih potrebnih namirnica za obroke, i sve to nabavite odjednom u jednoj kupovini. Nedostatak neophodnih namirnica za dijetalne obroke može veoma lako da posluži kao izgovor da se pojede nešto što ne biste smeli, što se često i dogodi.

(old_image)

Da bi dijeta bila uspešna treba piti dovoljno vode, zapravo, mnogo vode - 2 do 3 litra dnevno. Pored toga što stvara osećaj punog stomaka i sitosti, voda doprinosi da ćelije u vašem organizmu lakše i bolje obavljaju svoj posao. Vodom na neki način ispiremo telo iznutra jer izbacujemo toksine iz ćelija pa one ostaju čiste i spremne za normalno funkcionisanje. A čiste ćelije su otpornije i u borbi protiv raznih bakterija i bolesti.

Držati dijetu bez fizičke aktivnosti isto je kao da ste napuniti automobil benzinom do kraja a da ga nikada ne vozite. Da biste isprazniti svoj "rezervoar", potrebno je vežbati i rekreirati se kako biste sagoreli kalorije. Međutim, to ne znači da treba preterivati sa fizičkim aktivnostima. Dovoljno je da svaki dan radite nešto što vas čini srećnim i u čemu uživate, a da se pri tom krećete, pa bila to samo šetnja.

Pogledajte još