SAD ima plan B za napad na Iran

JERUSALIM, 29. jula 2012. (Beta-AFP) - Savetnik za bezbednost SAD Tom Donilon obavestio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o "planu B " SAD za eventualni napad na iranska nuklearna postrojenja, objavio je danas izraelski dnevnik Harec.

Prema pisanju lista, Danilon je Netanjahua o planu američkih napada obavestio tokom njihovog sastanka pre dve nedelje u Vašingtonu.

"Donilon je objasnio da se SAD ozbiljno pripremaju za mogućnost da se pregovori sa Teheranom (o njegovom spornom nuklearnom programu) završe u ćorsokaku, i za slučaj da bude neophodna vojna opcija", navodi Harec.

Na pitanje novinara Frans presa da prokomentariše pisanje Hareca, jedan izraelski zvaničnik je rekao da ne želi da komentariše diplomatske razgovore iza zatovrenih vrata, ali je i dodao da je tekst "pun grešaka".

Kandidat republikanske stranke za predsednika SAD, Mit Romni stigao je juče u posetu Izraelu, a danas treba da se sastane sa najvišim izraelskim zvaničnicima.

Romni je tokom predizborne kampanje oštro kritkovao aktuelnog predsednika SAD Baraka Obame zbog politike prema Iranu, i istakao da će, ukoliko bude izabran za predsednika, voditi mnogo oštriju politiku prema toj zemlji.

Pogledajte još