Izrael demantovao pisanje Hareca

JERUSALIM, 29. jula 2012. (Beta-AP) - Izraelska vlada demantoval je danas informacije objavljene u dnevniku Harec prema kojima je savetnik za bezbednost SAD,Tom Donilon, obavestio premijera Izraela Benjamina Netanjahua o američkom "planu B" za eventualni napad na iranska nuklearna postrojenja.

"Sve u tekstu je netačno. Donilon nije imao zajedničku večeru sa (izraelskim) premijerom, nije se sastao sam sa njim, niti mu je predstavio operativni plan za napad na Iran", rekao je jedan visoki izraelski zvaničnik koji nije želeo da mu se objavi ime.

U tekstu objavljenom u današnjem izdanju izraelskog lista, se navodi da je Donilon Netanjahua o planu američkih napada obavestio tokom njihovog sastanka pre dve nedelje u Vašingtonu.

List je naveo da je tokom večere sa Netanjahuom Donilon izraelskom premijeru kazao da se SAD "ozbiljno pripremaju" za mogućnost da pregovori sa Teheranom (o njegovom spornom nuklearnom programu) ne uspeju, tj. za slučaj da bude "neophodna" vojna opcija.

Izreal, koji se smatra jedinom nuklearnom silom u regionu, iranski nuklearni program vidi kao pretnju za sebe, pozivajući se na izjave iranskih visokih zvančnika, koji su u više navrata izjavili da Izrael treba zbrisati sa zemlje.

Najviši izraelski zvaničnici, medju kojima i Benjamin Netanjahu, su u više navrata pretili Teheranu vojnom intervencijom, i izrazili sumnju kada je reč o efikasnosti sankcija uvednih Iranu.

Zapad optužuje Iran da je deo njegovog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, što Teheran odlučno odbacuje ističući da program ima isključivo mirnodopske ciljeve.

Pogledajte još