Časovi patriotizma nisu omiljeni u Kini

HONGKONG, 29. jul 2012. (Beta-AP) - Hiljade ljudi izašlo je u nedelju na ulice Hongkonga protestujući zbog najavljenog uvodjenja časova kineskog patriotizma u školama.

Demonstranti strahuju da će na časovima deca biti indoktrinirana da podržavaju kinesku Komunističku partiju, dok vlasti kažu da je cilj produbljivanje nacionalnog ponosa.

Po procenama policije, oko 19.000 učenika, demokratskih aktivista, nastavnika i roditelja došlo je do zgrade vlade Hongkonga da izraze neslaganje s vladinom preporukom uvodjenja tog predmeta u nastavni program kada škola počne u septembru.

Vlasti planiraju da uvedu "Moralni i nacionalni obrazovni program" kao obavezan u osnovne škole od 2015. godine, a u srednje škole od 2016, ali škole se podstiču da počnu da ga primenjuju ranije.

Prema zvaničnim smernicama, teme novog nastavnog programa biće kineske političke vodje, njihovi doprinosi i izazovi s kojima su se suočavali, kao i samodisciplina i slaganje s drugima.

Ovaj protest je najnoviji znak rastućeg nezadovoljstva zbog sve većeg uticaja Kine u Hongkongu 15 godina pošto ga je Velika Britanija vratila Kini okončavši više od veka kolonijalne vladavine.

Pogledajte još