Tri jela bez glutena

KREMA SUPA OD SPANAĆA

sastav:
300 gr svežeg spanaća, 2 krompira, kašičica miso paste, 2 kašičice gija ili putera, biber i morska so, malo pavlake (mlečne ili biljne)

način pripreme:
Operite i očistite spanać. Oljuštite krompire i isecite ih na krupne komade. Stavite šerpu na vatru i dodajte gi ili puter da se lagano istope i zgreju, pa dodajte spanać i krompir. Neka se oko pet minuta na krompir i spanać proprže, ne na jakoj vatri nikako, tek toliko da spanać pusti vodu. Dodajte vodu (toliko da prekrije povrće i još malo više od toga). Kada supa provri, sanjite vatru i neka lagano vri oko 20 do 25 minuta, sve dok se krompir ne skuva. Sklonite sa vatre, razmutite u supi kašičicu miso paste. Uz pomoć ručnog blendera izmiksajte supu, da postane glatka i kremasta. Kada poslužite ukrasite sa malo pavlake.

KOLAČIĆ SA ČOKOLADOM I BANANOM
sastojci:
180 gr prosenog brašna, oko 50 gr mlevenih lešnika, 40 gr pirinčanog brašna, 20 gr pahuljica od kinoje (ili umesto njih kornfleks ili neke druge pahuljice), 3 kašike kakaa ili rogača, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/2 kašičice morske soli, 2 veća jaja, 80 gr šećera od trske, 30 gr muskovado šećera, 1/2 šolje putera, 1/3 šolje jogurta, 2 kašičice ekstrakta vanile ili jedan vanilin šećer, 2 veće banane, crni susam.

 

način pripreme:

Uključite rernu na 180 stepeni. Pripremite ili pleh za pečenje pogačica-projica ili 12 papirnih modli. U jednoj činiji pomešajte sve suve sastojke, osim šećera. U drugoj činij pomešajte sve šećere i jaja i ulupajte ih dobri, dok masa ne postane penušava i lagana. Umešajte u tom zatim puter koji ste pethodno ostavili da se na na sobnoj temperaturi razmekša, ubacite i jogurt i vanil ekstrakt/vanil šećer. Na kraju dodajte i bananu koju ste prethodnu ispasirali viljuškom. Zatim dodajte suve sastojke nastojeći da ne mešate previše.
Po kašiku smese stavite u svaku modlu i pospite crnim susamom. Pecite oko 25 minuta (da biste proverili da li je pečeno ubodite kolačić čačkalicom - ukoliko je čačkalica suva kada je izvadite kolačić je pečen).

 

KOLAČ OD ŽUTIH NAMIRNICA

sastav:

1 šoljica kukuruznog griza, 200 gr tofua, 3 šoljice soka od jabuke i komadići jabuke, 12 kašike pirinčanog slada, 2 kašike soka od limuna, prstohvat soli, 1/2 šoljice pečenih lešnika ili putera od lešnika.

način pripreme:
Zagrejte sok od jabuke (sa komadićima jabuke) i kada je vreo dodajte u njega, mešajući, kukuruzni griz. Kada provri, smanjite vatru i kuvajte desetak minuta na laganoj vatri. Izgnječite, izmrvite tofu sir i u njega umešajte limunov sok i slad. Pomešajte kukuruzni griz i tofu, dobro promešajte. Sklonite sa vatre. Blago namastite dno i strane staklene ili keramičke činije pa pospite izmrvljenim pečenim lešnicima. Uspite u činiju puding i stavite da se ohladi. Secite na kriške i služite. Prijatno!

Pogledajte još