Prodaje bubreg da bi prehranio porodicu

NOVI PAZAR, 30. jula 2012. (Beta) - To je u ponedeljak rečeno Beti u tutinskom Centru za socijalni rad.

Mursel i njegova supruga Vera, dugogodišnji radnici Tekstilnog kombinata "Raška", od 1995. godine su na prinudnom odmoru, a zbog neplaćenih doprinosa nisu ostvarili pravo na penziju.

Prema rečima Mursela Bakića, preduzeće u kojem su radili njemu i supruzi duguje oko četiri miliona dinara koje i pored sudskog rešenja ne mogu da naplate.

Zato je Bakić, kako pišu Večernje novosti, ponudio bubreg na prodaju kako bi platio struju i školovao decu.

"Bila je ovo teška i poražavajuća odluka za sve nas, ali drugog izbora nemamo", rekao je Bakić.

Socijalna radnica Muamera Šasović rekla je da je Bakić dolazio u Centar da bi dobio anamnezu materijalnog stanja.

"Utvrdii smo da Bakić i njegova porodica žive u veoma teškim uslovima, ali su on i njegova supruga pravno gledano i dalje u radnom odnosu kod Tekstilnog kombinata 'Raška', što predstavlja pravnu prepreku za dobijanje takve vrste pomoći", rekla je Muamera Šasović.

Ona je naglasila da Bakić od njih nije tražio novčanu pomoć, već neku vrstu potvrde kako bi sinu omogućio da ostvari beneficije prilikom upisa na fakultet.

"On se obraćao i tutinskoj opštini, od koje je 20. jula ove godine dobio jednokratnu pomoć od 10.000 dinara. Imamo obaveštenje opštine o tome", rekla je socijalna radnica.

Direktor Centra Selman Ejupović rekao je da je od novinara čuo da Bakić želi da proda bubreg.

"Porodica Bakić je jedan od rastućih socijalnih problema u tutinskoj opštini. Naš Centar godišnje raspolaže sa 1,5 do dva miliona dinara. Prošle godine smo na evidenciji imali 260 korisnika socijalne pomoći, dok ih je ove godine više od 650", rekao je Ejupović.

Pogledajte još