Izabrati šefove stalnih delegacija

BEOGRAD, 30. jula 2012. (Beta) - Odbor Skupštine Srbije za spoljnu politiku pozvao je u ponedeljak predsednika parlamenta Nebojšu Stefanovića da se sa šefovima poslaničkih grupa dogovori o izboru čelnika stalnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

Predsednik odbora Miloš Aligrudić je na sednici odbora rekao da će na spoljno-političkom planu prioritet odbora biti rad stalnih delegacija parlamenta u medjunarodnim institucijama.

O planiranim uštedama, Aligrudić je rekao da su unapred poznata putovanja stalnih delegacija i da bi se moglo uštedeti na avionskim kartama koje su znatno jeftinije ako se kupe 25 do 30 dana pre puta.

On je kazao da bi prioritet stalnih delegacija trebalo da bude i zauzimanje vodećih mesta u medjunarodnim institucijama. Naveo je da je od 70 članova delegacije u prethodnom periodu svega pet uspelo da udje na neku funkciju u tim organizacijama.

Skupština ima devet delegacija - u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, Interparlamentarnoj uniji, Parlamentarnoj skupštini Centralno-evropske inicijative, Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, Parlamentarnoj skupštini Mediterana, Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Parlamentarnoj skupštini OEBS-a i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Pogledajte još