Za podršku budžetu 400 miliona dolara

BEOGRAD, 30. jula 2012. (Beta) - Srbija bi u narednom periodu mogla da da računa na 400 miliona dolara direktne budžetske podrške od Svetske banke pod izuzetno povoljnim uslovima, izjavio je u ponedeljak ministar privrede i finansija Mladjan Dinkić.

"Reč je o zajmovima sa rokom otplate od 18 godina i periodom počeka od pet do sedam godina, sa kamatnom stopom tek nešto više od jedan odsto, što predstavlja ubedljivo najpovoljnije uslove na svetskom tržištu", rekao je Dinkić, a saopštilo Ministarstvo privrede i finansija.

Kako se navodi, dinamika odobravanja zajmova zavisiće od tempa sprovodjenja predloženih reformi i dogovora sa Medjunarodnim monetarnim fondom.

Delegaciju Svetske banke, koja se sastala s ministrom Dinkićem predvodili su koordinatorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž (Jane Armitage), i šef kancelarije SB u Srbiji. Lu Brefor (Loup Brefort).

Dinkić je naveo da se drugi paket zajmova odnosi na investicione projekte namenjene unapredjenju poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, zdravstva i slično.

"Svetska banka je izrazila spremnost da nastavi da pruža podršku Srbiji. To je veoma važno kako bi se što brže prevazišla katastrofalna situacija u kojoj se budžet trenutno nalazi", izjavio je Dinkić.

Pogledajte još