Kako skuvati dobru kafu?

Gde čuvati kavu?
Kafu čuvajte na suvom i hladnom mjestu, vakumiranoj. Neki tvrde da je kafu najbolje držati  u frižideru, dok drugi tvrde da to nije tačno, jer kafa tako gubi aromu i upija mirise ostalih namirnica. Treba kupovati manje količine koje ćete u skorije vreme potrošiti, kafa u zrnu duže ostaje sveža od mlevene kafe.

Temperatura vode
Kafu nije dobro šokirati kipućom vodom. Ukoliko pripremate tursku kafu, u džezvu stavite hladnu vodu a na vrh odgovarajuću količinu mlevene kafe (uglavnom jednu kašičicu po osobi i još jednu "za džezvu"). Ostavite na ringli  dok ne proključa (kafa će se tada "dignuti").

Koliko kafe koristiti?
Količina zavisi od jačine koju želite. Kao što rekosmo kod turske kafe se uglavnom stavlja jedna kašičica  po osobi i još jedna dodatna "za džezvu". Računajte da vam po šoljici treba oko osam grama kave. Kafa za espresso ili tursku kafu mora biti sitno mlevena, dok je za french press potrebno grublje mleveno zrno.

Mleko
Sveže, punomasno mleko svakako je najbolji izbor. Dugotrajno  mleko menja ukus kafe, a mleka sa niskim udj+elom masnoće kavu će samo razvodniti.

Pogledajte još