Izbori u maju protekli u fer atmosferi

BEOGRAD, 31. jula 2012. (Beta) - Izbori održani u maju ove godine u Srbiji protekli su u relativno slobodnoj i fer atmosferi, ocenili su u utorak u Beogradu učesnici konferencije o projektima o medijskom pokrivanju i ponašanju učesnika u izbornoj trci.

Na takvu ocenu upućuje i transfer vlasti, s jednih na druge, rekao je Dušan Bogdanović iz Fonda "Biljana Kovačević Vučo", na konferenciji u Medija centru, u organizaciji tog fonda i Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Prema Bogdanovićevim rečima, problema je ipak bilo, kao što je tvrdnja da prvi krug izbora nije bio regularan. Medjutim, dodao je, takva tvrdnja nije dokazana, nema sudskog epiloga.

Na konferenciji je rečeno da su mediji samo prenosili informacije tokom kampanje i da u dovoljnoj meri nije bilo prisutno kritičko i analitičko praćenje političkih aktera, odnosno, učesnika u izbornoj trci.

U monitoringu je navedeno da se o temama koje su bile predmet kampanje, a bilo ih je 64, izveštavalo na površan način.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) rekao je da stranke nacionalnih manjina nisu bile dovoljno zastupljene u centralnim medijima.

On je rekao i da su mediji kao tema u predizbornoj kampanji bili dosta zastupljeni, odnosno medju prvih 10, kojima su se političari tokom kampanje bavili.

Pogledajte još