Domaći kritičari biraju…

0

Godišnje filmske nagrade FIPRESCI Srbija

FIPRESCI Srbija izabrao najbolja domaća filmska ostvarenja iz 2008.
Film “Turneja“ petostruki pobednik

Još jedna (srpska) filmska godina definitivno je zaokružena. Dodelom nagrada, naravno. I to jedinih stručnih godišnjih za srpsku kinematografiju. Mada, postoje čak dva domaća udruženja filmskih kritičara sa predznakom FIPRESCI?! Drugom ispred poznate skraćenice stoji “Srpski ogranak“. 

U svakom slučaju, važno je da su i strani i domaći filmovi pod budnim okom kritičara, koji nesumnjivo utiču na stvaraoce, priznali oni to ili ne. 


Ko je (zaista) najbolji?

Pred brojnim novinarima, na svečanosti održanoj u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Nacionalna selekcija međunarodne federacije filmskih kritičara objavila je koja ostvarenja su srpski filmski kritičari i novinari izdvojili kao najbolja u 2008. godini.

I da odmah pređemo na “stvar“ –  za najbolji domaći film izabrana je “Turneja“ Gorana Markovića, film koji je takođe osvojio nagrade za scenario i režiju. 

Film o grupi glumaca koja odlazi put ratom zahvaćene Bosne nadajući se lakoj zaradi, po mišljenju članova srpske sekcije FIPRESCI, bolji je od najgledanijeg filma u srpskim bioskopima “Čarlstona za Ognjenku“, kao i sledećih 10 filmova iz prošlogodišnje produkcije: “Na lepom plavom Dunavu“, “Ljubav i drugi zločini“, “Miloš Branković“, “Čitulja za Eskobara“, “Biro za izgubljene stvari“, “S.O.S. – Spasite naše duše“, “Peščanik“, “Princ od papira“, “Bledi mesec“ i “Maša“.

Film “Turneja“ je osvojio nagrade i za najbolju montažu (Snežana Ivanović) i muziku (Zoran Simjanović), čime je zaokružen trijumf ovog filma na FIPRESCI-jevim Godišnjim filmskim nagradama, koje se dodeljuju svakog januara od 1993. godine. 


Filmska ravnoteža

Filmsku vagu su u ravnotežu postavili dobitnici “kritičarskih nagrada” iz drugih domaćih ostvarenja. Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Anica Dobra za film “Ljubav i drugi zločini“, dok je za najboljeg glumca u 2008. proglašen Miloš Vlalukin za naslovnu ulogu u filmu “Miloš Branković“.

Debitantsko ostvarenje Uroša Stojanovića “Čarlston za Ognjenku“, koje mu je otvorilo vrata velikih holivudskih produkcija, nagrađeno je za fotografiju (Dušan Ivanović) i scenografiju (veteran domaćeg filma Veljko Despotović).

“Najbolji strani film u domaćoj distribuciji“ je, sasvim očekivano, ostvarenje Kristijana Munđijua “4 meseca, 3 nedelje i 2 dana“. Iako nikada nije kasno za pohvale onome ko ih zaslužuje, u svetu ovaj film ipak pripada produkciji 2007. godini. 

Takođe, ove godine su po prvi put dodeljene nagrade za najbolju scenografiju i muziku, a nadamo se da će u 2009. godini biti primećen i rad producenata, na šta se u SAD-u obraća posebna pažnja.


Zasluženo…

… ali, na žalost svih, posthumno, Nagrada FIPRESCI za životno delo pripala je novinaru, publicisti, esejisti, glumcu, filmskom kritičaru i “profesionalnom Beograđaninu“ – Bogdanu Tirnaniću.

Svi prisutni u Kinoteci su ustali na pomen imena kolege čije sjajne filmske kritike se uvek mogu iznova čitati, a knjiga o crnom talasu predstavlja značajno svedočanstvo jedne epohe domaće kinematografije. Iako nikada nije maturirao, Tirnanić je iza sebe ostavio niz značajnih ostvarenja u raznim medijima.

Praćena velikim aplauzom, nagradu je primila supruga nedavno preminulog Tirnanića – glumica Dara Džokić.

Čak ni ja, koja smem da kažem da sam ga najbolje poznavala, ne znam šta bi vam on sada rekao, jer je bio drugačiji, nepredvidiv. Najtoplije vam se zahvaljujem u Jovanino (ćerka, prim.aut.) i moje ime. Ovo će biti još jedna od milion uspomena na mog Bogdana – rekla je Dara Džokić.

Prethodnu godinu ćemo pamtiti po skupocenoj “Ognjenki“, kinematografskom osveženju iza pitanja “Who the Fuck is Milos Brankovic“, jednom debiju i jednom kambeku od kojih smo ipak očekivali mnogo više (“Ljubav i drugi zločini“ i “Turneja“). U 2009. nas čeka dosta uzbuđenja u domaćoj kinemotografiji… 

Tekst: Katarina Milovanović

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.