Roze ćelije za agresivne zatvorenike

BERLIN, 31. jula 2012. (Beta) - Više zatvora u najmnogoljudnijoj nemačkoj saveznoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji, počelo je najagresivnije zatvorenike da smešta u ćelije okrečene roza bojom, jer je ocenjeno da bi one mogle da deluje umirujuće.

Kako prenose nemački mediji, Ministarstvo pravosudje ove federalne jedinice očekuje da će prvi pouzdani rezultati ovog eksperimenta biti poznati tek za jednu do dve godine.

U dva zatvora je ovaj opit počeo prošle godine, u još dva tek odnedavno su one zatvorenike koji nanose povrede drugima ili samima sebi i koji su pod stalnim nadzorom počeli na jedan do dva dana da smeštaju u ćelije roza zidova u kojima se nalaze samo toalet i madrac sa posteljinom.

Iako o delotvornosti ovog "sredstva za smirenje" agresivnih zatvorenika još nema pouzdanih zaključaka, nadležni u zatvorima u kojima se primenjuje, kako ovu boju nazivaju "cool down pink", za sada su zadovoljni jer do sada nije bilo negativnih iskustava.

Nijedan zatvorenik se nije žalio zbog toga što je smešten u roza ćeliji iako su uprave zatvora strahovale da bi osudjenici mogli da se osećaju poniženima zbog neobične boje zidova.

Pogledajte još