Rukometaši Srbije osmi na SP posle poraza od Švedske

ZAGREB, 29. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Muška rukometna reprezentacija Srbije izgubila je u Zagrebu od Švedske sa 29:37 (16:20) i zauzela osmo mesto na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj.
Najefikasniji igrač u reprezentaciji Srbije bio je Nenad Vučković sa pet golova, dok je Marko Vujin postigao četiri.

U pobedničkoj ekipi najbolji su bili Matijas Gustafson i Jonas Kalman sa po šest postignutih golova.

Rukometaši Srbije poveli su na početku sa 1:0, ali su Šveđani mini serijom od 4:0 stekli prednost od tri gola. U tim trenucima srpski reprezentativci su iz brzih akcija promašivali mnogo šuteva, a protivnik je uglavnom posle kontranapada održavao prednost između tri i četiri gola.

"Orlovi" su golom Marka Ćuruvije u 19. minutu uspeli da se priblize na gol zaostatka (11:12), ali su Šveđani, zatim, pojačali igru u odbrani i brzom igrom u napadu u 27. minutu stekli najveću prednost od pet golova 14:19.

Šveđani su dobro počeli drugo poluvreme i posle pet minuta poveli su sa 16:23. Nakon toga reprezentativci Srbije uspeli su golom Nikole Kojića u 37. minutu da smanje na pet razlike (19:23), ali su četiri minuta kasnije Šveđani stigli do do tada najveće prednosti od osam golova 20:28.

Rukometaši Švedske su zatim održavali visoku prednost, da bi Alem Toskić u 51. minutu smanjio na 26:31. U tim trenucima reprezentativci Srbije nisu uspeli da iskoriste slabiju igru protivnika i još smanje zaostatak.

To su Šveđani uspeli da kazne brzim kontrama i ponovo su vratili visoku prednost, da bi u 59. minutu imali i najveću prednost na meču od devet golova 28:37. Do kraja meča srpski reprezentativci su za gol smanjili prednost i tako ubedljivim porazom turnir završili na osmom mestu. 

(old_image)Selektor rukometne reprezentacije Srbije Jovica Cvetković izjavio je da je prezadovoljan plasmanom ekipe na Svetskom prvenstvu i da će o narednim koracima razmisliti kada se sa turnira vrati u Beograd.

"Teško je pričati o igri. Izvukli smo koliko smo mogli. Igrači više ne mogu da registruju šta treba da rade. Ovo je bilo previše za nas, jer nam se iz dana u dan smanjivao broj igrača zbog povreda", rekao je Cvetković novinarima u Zagrebu.

Prema njegovim rečima, ekipa je igrala sa povređenim Mladenom Bojinovićem i Nenadom Vučkovićem.

"Treba ostati na onome što smo napravili. Ja volim da pobeđujem, ali ne može uvek da se pobeđuje. Previsok je rezultat za ono što se dešavalo na terenu, a to je zbog neiskustva naših igrača. Sve u svemu, mi smo prezadovoljni. Rukomet ponovo diše. Za nas radi vreme", rekao je Cvetković.

Na pitanje da li je razmišljao o narednim koracima posle SP, selektor Srbije je odgovorio: "Ja bih se ipak malo odmorio. I nama je potreban odmor, jer smo zajedno mesec i nešto dana. Sigurno će neke stvari koje su se ovde događale uticati na ono što će se preduzimati u perspektivi. U ove momke treba verovati, to ne govorim samo ja, već cela rukometna javnost."

Selektor Cvetković je u prvom krugu takmičenja, u Poreču, najavio da će voditi reprezentaciju samo do kraja šampionata, ali danas priču o otkazu nije pominjao.

Na direktno pitanje da li će podneti ostavku, on je odgovorio da mora da se vrati u Beograd i da razmisli o svemu.

Kapiten reprezentacije Srbije Ratko Nikolić naglasio je da je Švedska zasluženo pobedila, a da je njegovu ekipu stigao umor.

"Pokušali smo da damo sve od sebe. Ništa nam nije išlo. Ipak, možemo da budemo zadovoljni osmim mestom. Izvukli smo na SP-u mnogo toga. Mogli smo sigurno mnogo više, međutim, u ovom trenutku smo videli gde se nalazimo u odnosu na vrhunske reprezentacije kao što su evropski prvak Danska i svetski prvak Nemačka. Ne zaostajemo previše", rekao je Nikolić.

Golman reprezentacije Srbije Dimitrije Pejanović smatra da njegova ekipa nije ušla koncentrisana u današnji meč i da je to razlog poraza.

"Utopili smo se u sivilu. Imali smo veći broj grešaka od njih. Ne znam šta je bilo sa odbranom, kao što ne znam šta je bilo sa napadom. Nismo ušli koncentrisano. Posedujemo mnogo veći kvalitet nego što smo danas pokazali", rekao je Pejanović

Polufinalne utakmice 21. Svetskog prvenstva igraju se sutra, a sastaju se Hrvatska-Poljska i Francuska-Danska. 

Srbija: Kojić 2, Ćuruvija 2, Šešum 2, Vujin 5, Vučković 5, Stojanović 1, Toskić 3, Stanić, Ilić 2, Bojinović 3, Marković 2, Pejanović, Prodanović 2, Nikolić.

Švedska: Gustafson 7, Anderson 4, Kalman 6, Lenartson, Doder 3, Sjostrand, Arhenius 3, Larholm 3, Karlen 5, Larlson, Jakobson 2, Falgren 4.

Pogledajte još