Partizan izgubio od Panatinaikosa

ATINA, 29. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Košarkaši Partizana izgubili su u Atini od Panatinaikosa sa 63:81 (23:22, 18:14, 11:19, 11:26) u prvoj utakmici Grupe G, druge faze takmičenja Evrolige.

Najefikasniji u timu Partizana bio je Novica Veličković sa 13 poena, dok je Stefon Lazmi postigao 12, a Uroš Tripković 10.

Najbolji u ekipi Panatinaikosa bio je crnogorski reprezentativac Nikola Peković sa 26 poena i šest skokova, dok je Vasilis Spanulis postigao 15 poena. Srpski košarkaš Dušan Kecman dodao je tri poena.

Partizan je dobro odigrao prvo poluvreme, posle kojeg je, uz odličan šut za tri poena vodio sa 41:36, ali je Panatinaikos u drugom delu meča pojačao igru u odbrani i napadu, a čini se da su poeni Spanulisa u trećoj četvrtini (sedam) slomili "crno-bele".

U drugom kolu, 4. februara, košarkaši Partizana će u Beogradu dočekati Lotomatiku, dok Panatinaikos gostuje Unikahi.

Košarkaši Partizana su u meč ušli bez straha, sa željom da pobede. Već na početku "crno-beli" su stekli prednost od sedam razlike (11:4), najviše zahvaljujući odličnom šutu za tri poena.

Šampion Srbije je rano ostao bez pomoći Slavka Vraneša, koji je u petom minutu zaradio drugu ličnu grešku. U tim trenucima Panatinaikos je zaigrao bolje u odbrani, ali su "crno-beli" trojkama uspeli da završe četvrtinu u svoju korist.

Košarkaši Partizana su u prvoj četvrtini postigli sedam trojki iz osam pokušaja (po dva puta bili su precizni Aleksandar Rašić, Veličković i Petar Božić, a jednom je ubacio Milenko Tepić), a samo jednom su poentirali za dva poena, preko Tepića.

"Crno-beli" su drugu četvrtinu počeli trojkom Veličkovića (26:22), koji je u toj deonici postigao sedam poena. Međutim, košarkaši Partizana su nakon toga pokvarili šut za tri poena, a Panatinaikos je uglavnom poentirao preko Nikole Pekovića, koji se jedini istakao u vrlo lošem napadu domaće ekipe.

Partizan je imao dobar ofanzivni skok, igrao je sigurno, ali su košarkaši srpskog šampiona napravili nekoliko nepotrebnih grešaka, zbog kojih na poluvreme nisu otišli sa razlikom većom od pet poena. U drugoj četvrtini trener Partizana Duško Vujošević uveo je u igru Žarka Rakočevića, koji se oporavio od povrede.

U prvom poluvremenu Partizan je bio u konstantnom vođstvu, a Veličković i Peković postigli su po 13 poena. (old_image)

Na početku drugog poluvremena Partizan je trojkom Tripkovića poveo sa 46:41, ali je nakon toga Panatinaikos zaigrao bolje u odbrani i izjednačio, da bi posle slobodnih bacanja svojim sedmim poenom u deonici Spanulis prvi put na utakmici doveo svoju ekipu u vođstvo 48:46.

Sredinom treće četvrtine "crno-beli" nisu postigli koš tri i po minuta.

Kapiten Partizana Božić napustio je teren u petom minutu treće četvrtine zbog pet ličnih grešaka, a kasnije je petu ličnu napravio i Slavko Vraneš.

Košarkaš Partizana Veličković je u 27. minutu okrvavljenog lica izašao iz igre, nakon što se povredio u borbi za loptu. On je nakon toga napustio dvoranu.

Početkom poslednje četvrtine Peković je sa četiri poena povećao vođstvo Panatinaikosa na 63:54, da bi Dimitris Dijamantidis i Dušan Kecman trojkama napravili prednost od 12 razlike.

Veličković se vratio u igru u 34. minutu, ali Partizan nije imao rešenje u napadu, zbog neigranja Božića i Vraneša, zbog čega su domaći iz minuta u minut povećavali prednost.

U 38. minutu domaći su došli do 18 poena razlike 77:59, dok su u poslednjem minutu zabeležili najveću prednost na meču od 20 poena (81:61) i završili meč ubedljivom prednošću, što je, čini se, nerealna razlika.

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević izjavio je da nije zadovoljan drugim poluvremenom utakmice protiv Panatinaikosa i dodao da se nada da će njegovi igrači nešto naučiti iz večerašnjeg poraza.

"Nismo odigrali dva ista poluvremena. Nisam zadovoljan drugim delom igre. Znao sam da će Panatinaikos igrati čvrsto jer nije u optimalnoj formi a utakmica je važna. Nadam se da smo naučili nešto iz ovog poraza i da ćemo to primeniti na sledećoj utakmici", rekao je Vujošević na konferenciji za novinare.

Vujošević je istakao da njegovi igrači nisu igrali dobro u odbrani, kada je Panatinaikos počeo da preuzima inicijativu na meču.

"Na njihovu povećanu agresivnost nismo dobro reagovali. Nismo probijali prvu liniju i nismo sarađivali sa centrima. Na njihov pojačan napad nismo reagovali dobrom odbranom", dodao je on.

Košarkaši Partizana su u prvoj četvrtini nepogrešivo šutirali za tri poena 6/6, a na pitanje novinara da li je to uvežbano, Vujošević je rekao da je to možda pokvarilo saradnju sa igračima iz unutrašnje linije.

"To ne može da se uvežba, ta serija je bila dobra, ali je možda doprninela gubitku saradnje sa unutrašnjom linijom", smatra on.
(old_image)
Trener Panatinaikosa Željko Obradović rekao je da su njegovi igrači večeras odigrali utakmicu sa dva različita poluvremena.

"Svi razumeju da smo odigrali dva različita poluvremena. Mi smo pustili Partizanu da dobro počne utakmicu i tada nismo pravili faulove. Partizan voli da menja odbranu i to smo znali, ali nismo reagovali već smo igrali bez strasti. Drugo poluvrme je druga priča. Igrali smo dobru odbranu, otvarali kontra napade, igrali pametno na visoke igrače", rekao je Obradović.

Trener Panatinaikosa dodao je da je večeras viđena dobra utakmica i da je njegova ekipa ostvarila jako važnu pobedu.

Na pitanje novinara kakve su šanse Partizana u nastavku takmičenja, rekao je da Partizan ima kvalitet, što je zasluga trenera Vujoševića i da je do kraja "sve otvoreno".

"Šanse Partizana su iste kao i pre. Jedna utakmica ne rešava ništa. Oni imaju jos tri meča kod kuće i dva u gostima. Zna se kako je teško igrati protiv Partizana u Beogradu. Imaju kvalitet, mnogo sam ih gledao. Deluju i igraju kao tim, a sve je to zasluga Duleta Vujoševića. Jedna pobeda mnogo znači ali ništa nije rešeno - sve je otvoreno do kraja", zaključio je Obradović.

Dvorana: O.A.K.A Arena Gledalaca: 10.000

Sudije: Jungebrand, Ankarali, Paterniko

PANATINAIKOS: Alvertis, Kecman 3, Spanulis 15, Perperoglu 9, Batist 6, Focis 6, Hadživertas, Nikolas 2, Dijamantidis 8, Peković 26, Šakota, Jasikevičijus 6.

PARTIZAN: Tepić 8, Milošević, Rašić 8, Tripković 10, Veličković 13, Lazmi 12, Aleksić, Vitkovac 2, Božić 6, Rakočević 2, Veseli, Vraneš 2.

Pogledajte još