Čanak pozvao ambasadore da zaustave politički progon

NOVI SAD, 1. avgusta 2012. (Beta) - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozvao je u sredu ambasadore 45 zemalja da pomognu da se, kako tvrdi, zaustavi progon političkih protivnika u Srbiji zloupotrebom državnih organa.

"Verujem da ste iz medija saznali o pritiscima koje ovih dana sprovodi koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, naročito u gradovima u Vojvodini", naveo je Čanak u pismu ambasadorima i izdvojio slučaj Zrenjanina "gde je u pritisak na potpredsednika LSV Aleksandra Martona, stranku i birače uključena i policija".

Čanak je u pismu ocenio da je, uprkos promeni u retorici, sasvim jasno da su metode koje koriste sada vladajuće stranke na čelu sa Srpskom naprednom strankom poznate iz devedesetih godina.

"Dešavanja poput ovih u Zrenjaninu i Novom Sadu, govore da se vraćamo u period progona političkih protivnika zloupotrebom državnih institucija. Pozivam vas da svojim autoritetom doprinesete da se ta praksa jednom zauvek prekine", naveo je Čanak.

Pored ostalih, pismo je upućeno ambasadorima zemalja iz susedstva, vodećih zemalja Evropske unije, Ruske Federacije, SAD, Kine, Švajcarske, Japana i Norveške.

Pogledajte još