fbpx

Stanovnici Alepa u teškoj situaciji

BEJRUT, 1. avgusta 2012. (Beta-AP) - U Alepu, najvećem gradu Sirije, gde se borbe pobunjenika i snaga režima vode jedanaesti dan, vlada nestašica hrane, uz povremene nestanke struje, a aktivisti ocenjuju kako život postaje "nepodnošljiv".

Sirijska vojska pokušava da povrati kontrolu nad kvartovima Salahedin i Seif al Davla, uporištima pobunjenika. Pošto pobunjenici konrolišu kvartove, vojska iz helikoptera puca na pobunjenike, a po rečima aktivista, i na civile.

Prema nekim izvorima, u Alepu vlada ogromna nestašica hrane. Mnogo ljudi bezuspešno pokušava da pobegne iz grada, ili u druge, bezbednije kvartove. Do sada je iz Sirije pobeglo oko 200.000 ljudi.

Amnesi internešnal je saopštio da postoji veliki broj civilnih žrtava koje nisu ni učestvovale u pobunama, a njihove porodice su prisiljene da potpišu izjave da su ih ubile "naoružane terorističke bande".

Analitičari smatraju da je ponovo uspostavljanje kontrole nad najvećim gradom Alepom ključno za opstanak Asadovog režima, a mnogi očekuju da će se to i dogoditi.

Iako je vojska daleko bolje naoružana, i potpomognuta militantnom grupom Šabiba, pobunjenici su uspeli da prisvoje nekoliko tenkova i drugog oružja. Postoje i podaci da je veliki broj inostranih militanata došao u Siriju da se bori zajedno sa pobunjenicima, kao i navodi da Katar i Saudijska Arabija finansiraju pobunjenike.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.