NIS uputio 300 radnika na prinudni odmor

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) - Naftna industrija Srbije (NIS) uputila je od danas više od 300 radnika na plaćeni prinudni odmor od 45 radnih dana zbog smanjenja obima njihovog posla, kazali su agenciji Beta u NIS-u.

Kako su rekli zvaničnici preduzeća, radnici upućeni na prinudni odmor obavljaju "niskokvalifikovane kancelarijske poslove" koji nisu povezani sa proizvodnjom.

Na pitanje novinske agencije Beta da li se planira i drugo smanjenje broja zaposlenih, kazali su da imaju "dvosmernu cirkulaciju zaposlenih" - fluktuaciju, od oko 10 odsto.

U NIS su kazali i da zaposleni koji se odluče na dobrovoljni odlazak iz preduzeća dobijaju otpremninu u skladu sa zahtevima Zakona o radu i sa odredbama socijalnog programa.

Tim programom su predvidjene otpremnine od 750 evra po godini radnog staža. Socijalni program važi do 31. decembra 2012. godine.

Optimizacija broja zaposlenih u NIS praćena je radom tranzicionih centara u okviru kojih se zasposlenima koji napuštaju kompaniju, nude saveti, dodatno obrazovanje ili nalaženje novih poslova.

Ako zaposleni ne želi da napusti NIS, nudi mu se premeštaj na druge poslove u novoj organizaciji, kazali su u toj kompaniji.

Pogledajte još