Na Saboru u Guči 50 orkestara

GUČA, 1. avgusta 2012. (Beta) - Na ovogodišnjem 52. Dragačevskom saboru trubača koji počinje u ponedeljak u Guči, takmičiće se 50 trubačkih orkestara iz Srbije i inostranstva, rečeno je u sredu na konferenciji za novinare Saborskog odbora.

Direktor Ustanove za kulturu u Guči Adam Tadić rekao je novinarima da će se za "zlatnu trubu" nadmetati 19 orkestara, a u svojim kategorijama takmičiće se i 15 omladinskih i četiri pionirska orkestra.

Za medjunarodno takmičenje i za prvu trubu sveta boriće se 12 orkestara iz Brazila, Portugalije, Nemačke, Francuske, Italije, Slovenije, Makedonije i dva iz Srbije (prošlogodišnji pobednici u Guči), rekao je on.

Tadić je rekao da će u sporednim programima nastupiti više od 1.000 učesnika - od izvornih narodnih grupa do naivnih slikara, zdravičara i narodnih pripovedača.

Sabor će u ponedeljak u deset sati otvoriti operska diva Radmila Bakočević, rodjena u Guči. Saborskom odboru, kako je danas rečeno, stiglo je više od 300 zahteva za novinarske akreditacije iz Srbije i sveta, a po prvi put iz Japana, Indije, Konga i Nigerije.

Pogledajte još