Sindikati kritikuju Valensu što je pozvao Romnija

VARSSAVA, 2. avgusta 2012. (Beta) - Poljski sindikati Solidarnost oštro su kritikovali svog prvog, legendarnog vodju, kasnije šefa države Leha Valensu što je u Poljsku pozvao verovatnog kandidata republikanaca za predsednika SAD Mita Romnija, i optužili i Valensu, i Romnija da su neprijatelji radnika i njihovih prava.

Mit Romni je, na poziv Valense, u ponedeljak bio u Gdanjsku, gde se sastao i sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom, a u utorak u Varšavi ga je primio predsednik Replublike Bronjislav Komorovski.

Romni je održao predavanje na Varšavskom univerzitetu u kojem je uveravao Poljake da nemaju većeg prijatelja od SAD.

Sadašnji šef Solidarnosti, sindikata koji su na čelu sa Valensom nastali u radničkom buntu u brodogradilištu u Gdanjsku 1980. godine, Pjotr Duda u otvorenom pismu Valensi koje je danas objavila "Gazeta viborča", poručio je da je Valensa pozivom Romniju potvrdio da je "postao neprijatelj radnika i sindikata".

"Vaš susret sa Romnijem, kao i susret premijera i predsednika može da se oceni kratko: našla veća zakrpu", poručio je Duda Valensi.

Duda je Valensu podsetio da je Mit Romni vlasnik kompanija koje su se specijalizovale za premeštanje proizvodnje i radnih mesta iz SAD u zemlje gde je radna snaga jeftinija, a aktivnost sindikata nepostojeća.

Pogledajte još