Južnokorejka odbila utešnu medalju

LONDON, 2. avgusta 2012. (Beta) - Južnokorejska reprezentativka u mačevanju Šin A Lam odbila je u četvrtak da prihvati takozvanu "utešnu" medalju za sportsko ponašanje na Olimpijskim igrama, kao kompenzaciju za to što je odlukom sudija oštećena u meču sa nemačkom takmičarkom.

Medjunarodna mačevalačka federacija saopštila je da želi da južnokorejskoj takmičarku dodeli "specijalnu medalju" zbog želje za pobedom i poštovanja pravila" u meču protiv Nemice Brite Hajdeman.

"Ne osećam se ništa bolje zbog toga jer to nije olimpijska medalja. Ne želim da prihvatim rezultat tog meča jer verujem da su sudije pogrešile", rekla je Lam britanskim medijima.

Polufinalni meč južnokorejske i nemačke takmičarke bio je poprište do sada najveće kontroverze na Olimpijskim igrama i, prema procenama stručne javnosti, najveće sudijske greške.

U poslednjoj sekundi, pri rezultatu koji je južnokorejsku takmičarku vodio u finale, pokvario se sat što je omogućilo Nemici da postigne poen i da pobedi.

Iako je bilo jasno da je došlo do kvara, sudija iz Austrije Barbara Car je četiri puta ponavljala poen i, na kraju, priznala pobedu Nemice.

Pogledajte još