U pomoć, vrućina!

Ohladite vodom puls i ručni zglob

Caka koja itekako pomaže kada su u pitanju velike vrućine jeste da ohladite zglob i puls hladnom vodom. Uz nekoliko mlazeva hladne vode, rashladićete telo. Studije su pokazuje da ovakvo hlađenje smanjuje temperature tela za tri stepena.

Hrana koja hladi

Pijte i jedite hranu koja rashlađuje. Kada su velike vrućine pijte vodu i kada niste žedni kako bi sprečili dehidraciju. Izbegavajte kofein i alkohol koji utiču na dehidraciju, bolji izbor je obična voda. Pazite da voda nije prehladna, jer telo koristi više energije ako je voda jako hladna kako bi temperatru vode približilo temperaturi tela. Jedite lubenice i trešnje. Umesto vruće hrane, jedite česte i male obroke ili zalogaje koji sadrže hladno voće ili niske masnoće mlečnih proizvoda.

(old_image)


Hladni losioni

Pokušajte da čuvate losione ili kozmetičke tonike u frižideru kako bi ih mogli koristititi za vreme vrućih dana. U frižideru možete držati i sprej bocu s vodom kako biste po potrebi poprskali lice.

Odeća

Nosite komotnu odeću, po mogućnosti od svetle boje. Osim toga, pamučna odeća će vas puno manje grejati od sintetike.

Kuća

Kada je napolju plus 40 možda je najbolje da ostanete u kući. Ovo posebno važi za starije osobe, bebe i svakog s hroničnom bolešću. Ne zaboravite da je i kućnim ljubimcima takođe potrebna zaštita od dehidracije i topline.

Pogledajte još