Rukometaši Francuske prvaci sveta

BEOGRAD, 1. februara 2009. (Beta) - Muška rukometna reprezentacija Francuske trijumfovala je na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj, nakon što je u Zagrebu pobedila Hrvatsku sa 24:19 (11:12).

U prvom poluvremenu vodila se neizvesna i izjednačena borba, u devetom minutu bilo je 3:3, u 19. 6:6, u 29. 11:11, da bi Ivan Čupić 15 sekundi pre kraja prve deonice doveo u Hrvatsku u vođstvo golom iz sedmerca.

Domaća ekipa je u drugi deo meča ušla angažovano i povela sa dva gola (13:11), ali su Francuzi ubrzo uspeli da izjednače na 13:13. Ekipe su se, zatim, smenjivale u vođstvu, ali je Nikola Karabatić u 53. minutu pogodio za 20:18 i prvi put "trikolorima" doneo prednost od dva gola.

U tim trenucima Hrvatska nije postigla gol devet minuta, što su Francuzi uspeli da iskoriste i već u 56. Francuzi su poveli sa 21:18 i utakmicu rutinski priveli kraju.

Utakmici je u Areni prisustvovalo je više od 15.000 gledalaca.

Prilikom dodele medalja reprezentativac Hrvatske Ivano Balić odbio je da stavi oko vrata srebrnu medalju, a nije želeo ni da primi pehar namenjen vicešampionu sveta, preneo je sajt Indeks (www.index.hr). U tim trenucima i kapiten "vatrenih" Petar Metličić samo je na sekund stavio medalju, da bi je domah skinuo.

Balić se na utakmici zamalo potukao sa reprezentativcem Francuske, rođenim u Nišu Nikolom Karabatićem.

Indeks navodi da Balić nije želeo da daje izjave posle meča, u čemu ga je pratila i većina reprezentativaca.

Francuski mediji veličaju uspeh svojih reprezentativaca: "Ova ekipa je magična. Nije im (Hrvatskoj) pomoglo ni 15.000 glasnih navijača", naveo je novinar "Figaroa".

"Petlovi su razbili hrvatski san", naslov je "Monda", uz komentar: "Možda je baš zbog Ivana Balića Hrvatska ostala bez titule svetskog prvaka. Najveća balkanska zvezda je 15 minuta pre kraja meča odlučila da se obračuna sa svojim najvećim neprijateljem Karabatićem. Do tog minuta Hrvatska je bila u utakmici, ali tada se sve promenilo". 

Hrvatska: Losert, Balić 1, Duvnjak 2, Lacković 4, Kopljar, Vori 2, Gojun, Horvat, Šprem 3, Špoljarić, Metličić 1, Valčić, Alilović, Čupić 6. 

Francuska:
Fernandez 2, Dinar, Žil, Karabu, Karabatić 2, Kempe, Žunilon, Omejer, Abati, Abalo 2, Soraindo 2, Gigu 10, Ostertag, Narcis 6. 

Najbolji tim prvenstva:Golman - Tjeri Omeje (Francuska), levo krilo Mihael Gigu (Francuska), levi bek Blaženko Lacković (Hrvatska), pivot Igor Vori (Hrvatska), srednji bek Nikola Karabatić (Francuska), desni bek Marcin Lijevski (Poljska), desno krilo Ivan Čupić (Hrvatska). 

Za najkorisnijeg igrača SP-a izabran je Igor Vori pivotmen domaće selekcije.

Najbolji strelac prvenstva je Makedonac Kiril Lazarov koji je postigao 92 gola. 

Pogledajte još