fbpx

SB ukazuje na problematične amandmane Zakona o NBS

BEOGRAD, 3. avgusta 2012. (Beta) - U predloženim izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) postoje elementi koji izazivaju zabrinutost da srpska centralna banka neće moći da radi "razumno nezavisno", ocenili su u Svetskoj banci (SB).

U stavu o predloženim izmenama, koji je SB iznela na zahtev NBS i dostavila iz Vašingtona, pominjući da nije imala vremena za temeljniju analizu, globalni kreditor posebno ukazuje na amandmane na neke članove koji zahtevaju podrobnije razmatranje.

SB tako ukazuje na izmene kojima kojima se predvidja formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija koja bi, kako se ocenjuje, bila relativno moćno telo čiji mandat nije potpuno jasan.

U stavu SB o izmenama Zakona o NBS, koji je potpisala regionalni koordinator SB za Jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju Džejn Armitidž (Jane Armitage), ukazuje se i na amandmane na član 21 kojima je predvidjeno da viceguvernere bira Skupština a ne Savet NBS.

Ukoliko ti amandmani budu usvojeni, guvernera, viceguvernere i Savet biraće parlament, što znači potpunu kontrolu sastava uprave NBS od strane Skupštine Srbije, ukazuju iz SB.

U SB su izdvojili i amandman na član 18 kojim se omogućava kupovina vladinih hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu.

To će, ako se amandman usvoji, a s obzirom da, kako navodi SB, u Srbiji ne funkcioniše sekundarno tržište vladinog duga, omogućiti NBS da finansira vladin deficit. Posledice toga bile bi mnogobrojne, upozoravaju iz SB.

Zabrinutost je SB pokazala i povodom amandmana na član 26 kojim je predvidjena smena cele uprave NBS u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu izmenjenog zakona.

"U vreme ozbiljnih i sve većih ekonomskih pritisaka, smena cele uprave NBS poslala bi tržištima veoma jasne i negativne signale", ocenila je SB.

SB je zaključila da su predloženi amandmani daleko od najbolje medjunarodne prakse i da, ako budu usvojeni, mogu da potkopaju kredibilitet NBS kao nezavisne institucije. To bi pak poslalo loš signal tržištima i medjunarodnim partnerima Srbije.

U stavu SB o izmenama Zakona o NBS navodi se da bi SB podrobnije razmotrila izmene da nije reč o hitnom usvajanju i dodaje da je ta institucija prethodnih godina više puta bila u prilici da se sa NBS angažuje oko niza tehničkih pitanja.

jus/šm

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.