Kralj otrova i otrov kraljeva

LONDON - Arsenik, najpoznatiji otrov kojeg su u jelo ili piće, da eliminišu protivnike, stavljali imperatori starog veka, kraljevi, pape, političari, ljubomorni ljubavnici, ali i nestrpljivi naslednici da se što pre domognu bogatstva počinje da se otresa svoje odurne istorije.

Arsenik. Samo pominjanje njegovog imena vazda je slalo žmarce niz kičmu iako je već dugo poznato da je, kao sastavni deo kombinovanih medikamenata, korišćen u lečenju sifilisa i tuberkuloze. Ovih dana, međutim, naučnici i lekari počinju da priznaju i neke "pozitivne kvalitete" arsenika.

Najnovija istraživanja pokazala su da arsenik može biti koristan kao medikament i da uspešno učestvuje u lečenju nekih oblika leukemije.

Krhak element čelično sive boje, arsenik u svom prirodnom obliku nije otrovan. Ali njegovi derivati, poznati kao arsetati, duže od 2.000 godina važe kao sinonim za otrov i brzu smrt.
Jedan od njegovih sastojaka, beličasti arsenik oksid, izuzetno je otrovan i vekovima je korišćen kao otrov čije je prisustvo u ljudskom organizmu teško ustanoviti. Test za njegovo otkrivanje pronađen je tek u 19. veku.

Nažalost, test je pronađen posle Napoleonove smrti 1821. godine jer mnogi istoričari, ali i toksikolozi, veruju da je bivši francuski imperator lagano trovan isparenjima arsenika iz tapeta njegove sobe koji su bili premazani tankim slojem pigmenta koji je sadržao arsenik. Zvanična verzija istrage za Napoleonovu smrt optužila je - rak na želucu.

Zajedno sa cijanidom i strihninom, beli arsenik prati užasna reputacija "praška naslednika" jer su ga mnogi bogati naslednici koristili da uklone rođake kako bi se što pre dokopali bogatstva.

Arsenik ubija brzo ako se unese u većoj količini, ali male količine na duge staze izazivaju laganu, ali sigurnu smrt. Do otkrića testa za ustanovljavanje trovanja, simptomi trovanja arsenikom često su brkani sa simptomima drugih bolesti.

Uprkos "ugledu" prvorazrednog otrova, arsenik ima i svetliju stranu a naučnici su otkrili njegove farmakološke osobine. Upotreba arsenika u lečenju raznih bolesti odavno je poznata, a lekari su ga u prošlosti koristili u lečenju bolesti spavanja, tuberkuloze, nekih kožnih obolenja.

U proteklih nekoliko godina arsenik je dobio priznanja lekara jer se pokazalo da njegov trioksid, koji kineska tradicionalna medicina koristi vekovima, ima blagotvorno dejstvo na izvesne karcinome - posebno na akutnu promielocitičnu leukemiju (APL). Oboleli od ove bolesti krvi poseduju mutirane gene koji stvaraju otrovni protein u njihovom organizmu i direktno utiču na rast i umiranje belih krvnih zrnaca.

Arsenik trioksid, poznat na tržištu lekova kao "trisenox", koji su odobrile američke zdravstvene vlasti, omogućava uništavanje lošeg proteina i omogućava normalan rast leukocita.

"Uveren sam da arsenik u malim količinama nije štetan, već naprotiv, koristan" - izjavio je Erik Utus, hemičar u jednom američkom Institutu za farmakološka istraživanja.

Ali je i upozorio da "to ne znači da ljudi treba sami da posežu za raznim derivatima arsenika iako je poznato da je u kineskoj tradicionalnoj medicini oglašavan kao - izvanredan afrodizijak".

(FoNet)
februar 2009.

Pogledajte još