Losos je zakon!

Sadrži malu količinu žive pa se može jesti u više puta nedeljno. Top osam razloga zaštp je zdrava riba ružičaste boje.

1. Mozak i nervni sisitem
Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu boljem radu mozga i poboljšavaju pamćenje, a uz vitamine A i D, aminokiseline i selen, štite nervni sisitem. Losos deluje i kao antidepresiv, a konzumiranje ove ribe pomaže u sprečavanju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Losos se preporučuje u trudnoći jer pomaže u razvoju dečijeg mozga.

2. Mišići, kosti i zglobovi
Protein koji se nalazi u lososu lakše se apsorbuje u telo. a ne sadrži sastojke koji uzrokuju nastanak raka, što je slučaj s drugim izvorima proteina.

3. Kardiovaskularni sustav
Losos je bogat zdravim omega-3 masnim kiselinama, a EPA i DHA kiseline štite kardiovaskularni sistem. Konzumiranje lososa dva puta nedeljno pomaže u sprečavanju nastanka infarkta, moždanog udara, aritmije, visokog krvnog tlaka i smanjenju nivoa triglicerida i holesterola.

4. Zdravlje očiju
Redovno konzumiranje lososa smanjuje rizik od nastanka degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida. Pomaže kod sindroma suvih očiju i poboljšava vid.

5. Koža i kosa
Omega-3 masne kiseline u lososu podstiču proizvodnju kolagena i vlakna elastina u koži, koji doprinose mladolikom izgledu kože. Losos je odličan i za zdravlje kose, jača je i sprečava gubitak kose.

6. Bolji san
Losos sadrži triptofan, prirodni sedativ koji uzrokuje pospanost i pomaže ljudima koji pate od nesanice da brže zaspe.

7. Protiv raka
Losos sadrži visoku procenat omega-3 masnih kiselina, vitamina D i selena koji su povezani sa smanjenjem rizika od nastanka nekih vrsta raka uključujući rak dojke, prostate i debelog creva.

8. Ubrzava metabolizam
Omega-3 masne kiseline, vitamin D i selen povećavaju lučenje insulina, olakšavaju upijanje šećera i tako smanjuju nivo šećera u krvi.

Izvor: She.hr

Pogledajte još