Felpsova marketinška vrednost može opasti

ČIKAGO, 3. februara 2009. (Beta-Rojters) - Marketinška vrednost rekordnog olimpijskog američkog plivača Majkla Felpsa mogla bi da opadne pošto je britanski dnevni list objavio fotografiju na kojoj navodno puši marihuanu.

Iako su neki veliki sponzori, kao što su "Spido" (Speedo) i "Omega", objavili da će ostati uz Felpsa, analitičari navode da je ta vest ukaljala sliku o 23-godišnjaku i da će ga možda koštati marketinškog novca u budućnosti.

Britanski dnevink "Njuz ov d vorld" (News of the World) objavio je fotografiju na kojoj Felps drži staklenu lulu, navodeći da je iz novembra prošle godine, sa studentske žurke. List nije naveo da je plivač pušio marihuanu, ali je napisao da se ta lula obično koristi za pušenje droge.

Felps je postavio rekord sa najviše zlatnih medalja na Olimpijskim igrama kada ih je u Pekingu osvojio osam. On se izvinio zbog svog "nedoličnog" i "žalosnog" ponašanja.

"Njegova marketinška vrednost je apsolutno oštećena ovim. Kada se uzme u obzir stanje u ekonomiji, mnoge kompanije povukle su se iz sportskih reklamnih dogovora", rekao je profesor sportskog menadžmenta Univerziteta Njujork, Robert Boland.

Felpsova agencija "Oktagon" (Octagon) saopštila je da je u kontaktu sa svojim sponzorima i da nijedan nije nagovestio nameru da raskine ugovore. Analitičari su, međutim, primetili da to nije prvi Felpsov greh.

Pre Olimpijskih igara u Atini 2004. godine, tada 19-godišnji Felps priznao je da je vozio pijan i javno se izvinio.

"To će navesti sponzore da budu jako oprezni. Ako želite sponzorske dolare, onda morate da shvatite da ste stalno pod jakom lupom. Bilo ko ko plaća toliko novca, čini to da bi se očešao o talenat, a ne o greh", rekao je Toni (Tony) Ponturo, izvršni direktor "Ponturo menadžment grupe" iz Njujorka i bivši čelnik globalnog marketinga kompanije "Anhojzer-Buš" (Anheuser-Busć).

Felps je potpisao nekoliko unosnih ugovora, a većina njih ima "moralnu klauzulu", koja sponzorima omogućava da prekinu dogovor ranije, ako ocene da se sportista loše ponašao u javnosti.

Boland je rekao da očekuje da će neke kompanije iskoristiti tu klauzlu da raskinu ugovore, naročito zbog ekonomske krize. Prošlog avgusta, plivač je navodno zarađivao pet miliona dolara godišnje.

Pogledajte još