Najpoznatiji muzičari podržali "Bunu pi**ica", Mihalkov protiv

U svom performansu, u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, one su kroz pesmu pred oltarom molile Bogorodicu da Putina progna iz Rusije.

Nadežda, Marija i Jekaterina dobile su na internetu podršku 40.000 Rusa, ali i grupe "Fejt nou mor", "Red hot čili pepers", Stinga i Pitera Gabrijela. Oglasio se holivudski glumac Deni de Vito koji je pozvao preko Tvitera ruske vlasti da oslobode pankerke, piše "Blic".

Pismo je objavljeno u londonskom „Tajmsu”, uoči dolaska Putina na Olimpijadu u Londonu. Muzičari smatraju da Nadežda Tolokonikova, Marija Alehina i Jekaterina Samucevič ne smeju biti osuđene na sedam godina zatvora, koliko bi moglo da im sleduje po važećem zakonu o suzbijanju huliganizma.

- Pravo na protest postoji u svakoj demokratskoj zemlji, a sedam godina robije nesrazmerna je kazna za ono što mi smatramo skandaloznom optužnicom - ‘huliganizam iz rasne mržnje’ - navedeno je u pismu podrške devojkama.

Putin nije za strogu kaznu
Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da ne treba strogo kazniti tri članice „Pusi rajot“. Prema njegovim rečima, da je takav performans izveden u Izrealu, njegovi učesnici bi bili mnogo strože kažnjeni, a mogli bi dobiti i smrtnu kaznu u nekoj muslimanskoj državi u Severnom Kavkazu.

Finski džez pijanista Iro Rantala otkazao je nastup u Moskvi zbog „srednjovekovnog” procesa, a veruje se da će i Madona podržati pankerke, pošto se očekuje njen dolazak u Rusiju.

Zanimljivo je da postoji i spisak onih koji se zalažu za osudu performansa u hramu, a na njemu je i slavni režiser Nikita Mihalkov.
- Ne treba misliti da je mišljenje ruske elite mišljenje cele naše zemlje. Jer nije - rekao je Mihalkov.

Više od 100 uglednih kulturnih radnika poslalo je protestno pismo sudu, a slikar iz Sankt Peterburga Petar Pavlenski iz protesta je sebi zašio usta. Slikarka Lena Hejdiz 20 dana štrajkuje glađu.

Pogledajte još