Stvaranje vojvodjanskog fronta otpora

NOVI SAD, 5. avgusta 2012. (Beta) - Bivši funkcioner u SFRJ Živan Berisavljević izjavio je da će nakon odluke Ustavnog suda Srbije da ospori pojedine nadležnosti Vojvodine, u pokrajini biti stvoren "front otpora".

"Očekujem stvaranje fronta otpora u kojem će učestvovati i političke i kulturne institucije Vojvodine, različite stranke i civilni sektor. A uveren sam i da će sve biti više nego dramatično čupavo, ali Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju", rekao je Berisavljević u intervjuu za informativni portal Autonomija (www.autonomija.info).

Ocenio je da na političkoj sceni postoje značajni pomaci, koji ukazuju na to da će autonomistička grupacija u budućnosti jačati.

"Ove odluke Ustavnog suda nisu nimalo slučajne, one su zapravo dugo pripremane za slučaj da izbore dobiju ove političke snage koje su ih na nesreću i dobile. To je veoma plitkoumna politika, koja ne računa kakve će posledice proizvesti", kazao je Berisavljević.

Prema njegovim rečima, to je ista politika "memorandumske Srbije" iz devedesetih, odnosno politika koja samo hoće onog drugog da "baci na kolena".

Živan Berisavljević bio je na čelu Saveza komunista u Vojvodini i ambasador SFRJ u Londonu. Smenjen je u takozvanoj jogurt revoluciji 1988. godine, kada je Miloševićev režim ukinuo široku autonomiju Vojvodine.

Pogledajte još