Lepe usne i zimi

Hrapave i ispucale usne su zimi česta pojava. Zašto i kako da ih sada posebno negujete otkriva bečki profesor Hademar Bankhofer. Suve usne ne samo da ružno izgledaju, nego su i često povezane sa bolovima. Rizik za nastanak ispucalih usana povećava se usled stresa, nedostatka vitamina A i E, ali i zbog povišene temperature. 

Osim toga usne jako brzo postanu hrapave kada ih napolju na hladnom vazduhu stalno vlažimo jezikom.

Usne za razliku od ostale kože nemaju masne žlezde koje bi mogle da ih održavaju mekim. Osim toga, koža usana je sama po sebi tanja nego ostatak naše kože, zbog čega su one toliko osetljive.

Upravo zimi bi trebalo da ugodimo usnama, na primer tako što ćete ih svakog jutra masirati mekanom četkicom za zube. Tako će one postati zategnute i mekane. Ili ćete im ugoditi posebnom kremom za usne ili stikom za negu usana koji sadrže kamfor.

Možete pre spavanja svako veče da umasirate malo meda i da ostavite da deluje preko noći. Veoma je smisleno da umasirate nesoljeni puter ili sirov krompir. Isecite krompir na pola i više puta dnevno ga utrljajte u usne.

Usne možete više puta dnevno masirati i uljem pšeničnih klica ili kakao-puterom. Posebno delotvoran recept je bademovo ulje iz apoteke, a veoma dobre rezultate postiže i hladno ceđeno maslinovo ulje. Za negu usana možete koristiti ulje plućnjaka.

Ako imate hrapave, ispucale usne, svakog dana pijte 2 do 2 i po litra mineralne vode ili nezaslađenog biljnog čaja. 

(Compress)
BEČ, februar 2009.

Pogledajte još