Hilari Klinton posetila Nelsona Mandelu

KUNU, 6. avgusta 2012. (Beta-AP) - Američka državna sekretarka Hilari Klinton posetila je danas bivšeg južnoafričkog lidera i dobitnika Nobelove nagrade za mir Nelsona Mandelu u njegovom rodnom selu Kunu.

Klintonova je u posetu Mandeli došla u pratnji malog broja ljudi, tokom višednevne afričke turneje.

Američka zvaničnica je razgovarala s Mandelinom suprugom Grasom Mašel, dok ih je nobelovac s osmehom posmatrao iz fotelje.

"To je predivan osmeh", rekla je Klintonova.

"Madibin osmeh je njegov zaštitni znak", odgovorila je Mašel, oslovljavajući Mandelu imenom kojim ga njegovi sunarodnici popularno nazivaju.

Klintonova, Mašel i drugi gosti su zatim imali mali privatni ručak u trpezariji, dok je 94-godišnji Mandela s medicinskim osobljem ostao u dnevnoj sobi.

Mandela, istaknuti borac protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1993. godine, pored doma u Kunu ima kuću i u Johanesburgu, ali je poslednjih godina sve više vremena provodio u rodnom selu.

Zbog borbe protiv dominacije belaca u zatvoru je proveo 27 godina (1963-1990), a na čelu Južne Afrike je bio od 1994. do 1999. godine. Zbog zdravstvenog stanja povukao se iz javnog života.

Pogledajte još