Jorgovanka Tabaković izabrana za guvernerku NBS

Za njen izbor na mesto guvernera NBS glasao je 131 poslanik, a protiv 34, uzdržanih nije bilo, jedan poslanik nije glasao od 166 prisutnih.

Jorgovanka Tabaković je najavila da će "zamrznuti" svoju funkciju u Srpskoj naprednoj stranci, imajući u vidu da je zakonom zabranjeno da funkciju guvernera obavlja stranačka ličnost.

Skupština Srbije je na vanrednom zasedanju raspravljala o kandidaturi potpredsednice Srpske narodne stranke za mesto guvernera NBS.

Zasedanje po hitnom postupku počelo je nešto posle 10 časova a jedina tačka dnevnog reda bila je izbor guvernera. Poslanici u skupštini nisu znali kakav je program budućeg guvernera.

Tabaković je bila jedini kandidat za naslednicu guvernera Dejana Šoškića koji je podneo ostavku pod političkim pritiskom vladajuće većine u Skupštini. Ostavku je danas podneo i viceguverner Bojan Marković.

Opozicioni poslanici primetili su da Vlada nije dala svoje mišljenje ni na izmene Zakona o NBS, niti na predlog predsednika Nikolića da Tabaković bude guverner.

"Zašto je u biografiji kandidata koja nam je dostavljena svesno izostavljena njena stranačka funkcija i da li to znači da od sada mogu i svi predsednici partija da se biraju za guvernera pa da potom daju ostavku u stranci", rekao je Žarko Korać, poslanik iz redova LDP, stranke čiji je amandman da kandidat za guvernera ne može biti stranački angažovan bar godinu dana pre izbora odbijen.

Iz poslaničke grupe DSS Miroslav Petković je istakao ono što muči i druge iz opozicije - da se danas bira guverner samo po imenu, a da se ne zna ni koji mu je program ni kako će voditi najvažniju finansijsku instituciju u zemlji.

"Ne znamo kako će se, recimo, guverner ponašati prema kursu dinara - da li će braniti neki nivo i dokle, zatim kako će obezbediti stabilnost cena - da li se ostaje na ciljanju inflacije i na kom nivou, gde će se držati devizne rezerve, kolika će biti obavezna rezerva za banke, kakav odnos prema MMF-u", rekao je Petković.

Nada Kolundžija, kao predstavnik poslanika iz redova DS, uputila je pitanje koleginici poslaniku Tabaković (koja nije bila prisutna ni kada se krajem prošle nedelje menjao Zakon o NBS, niti sada u raspravi o izboru guvernera), da li je spremna da preuzme odgovornos za NBS pod ovakvim uslovima ili je zaista tako naivna da misli da će raditi nezavisno kada se ustoliči zloupotrebom zakonodavnog tela.

"Jorgovanka Tabaković nije izašla pred parlament i javno kritikovala rad (bivšeg) guvernera Dejana Šoškića, niti je nama omogućeno da ga čujemo kako se brani, tako da je ovde jasno da se radi samo o nameri Vlade da lakše dođe do para iz deviznih rezervi zemlje", rekla je Kolundžija.

Mladi predsednik skupštine Nebojša Stefanović je branio Jorgovanku Tabaković:
"Ovi koji je poznaju znaju da ona nikada neće biti ničija marioneta", rekao je Stefanović.

Pogledajte još