Nova računica: Medalja po glavi stanovnika

Tako je bar po statističkom metodu koji je primenila državna statistička služba Novog Zelanda. Ona od prošlog četvrtka svakodnevno objavljuje "stopu osvojenih medalja" koja odražava broj zlatnih medalja u odnosu na broj stanovnika svake zemlje-učesnice Olimpijskih igara u Londonu.

Na zvaničnoj tabeli osvajača medalja, Kina je, posle 10 dana takmičenja u Londonu, sa 31 zlatom, ispred SAD koje su na drugom mestu, sa 29 medalja.

Ali, kada se uvede faktor broja stanovnika, SAD padaju na polovinu tabele, na 23. mesto, jer u njihovom slučaju jedna zlatna medalja dolazi na 11 miliona stanovnika. Kina, najmnogoljudnija zemlja sveta, po toj računici pada na 36. mesto, sa jednim zlatom na 43 miliona žitelja.

Medju zemljama s većim stanovništvom, olimpijski domaćin, Velika Britanija vodi sa svojih 18 zlata - jedna medalja na 3,4 miliona stanovnika.

Mnoge male zemlje prolaze bolje. Novi Zeland, sa 4,4 miliona stanovnika, osvojio je tri zlatne medalje u veslanju, i prošlog vikenda, po sopstvenoj računici, stigao na vrhu tabele medalja.

Onda je Usain Bolt spektakularnom pobedom u trci na 100 metara, doveo na vrh tabele Jamajku, sa dve zlatne medalje, jer u njenom slučaju jedna medalja dolazi na svega 1,4 miliona stanovnika.

Potom je u vrh došla Grenada. Senzacionalnom trkom u ponedeljak 19-godišnjeg Kiranija Džejmsa u finalu na 400 metara, ta zemlja je došla do svoje prve zlatne medalje ikada i naizgled nenadmašnog voćstva na tabeli po "stopu osvojenih medalja": jedno zlato na 109.000 stanovnika - to je celokupno stanovništvo Grenade.

Na toj tabeli, po zlatnim medaljama u odnosu na broj stanovnika, posle Grenade, Jamajke i Novog Zelanda, Slovenija je četvrta u svetu, Hrvatska peta, a slede Mađarska, Kazahstan, Danska, Belorusija i Litvanija.

Ako se u obzir uzmu sve medalje osvojene u Londonu, u odnosu na broj stanovnika, Grenada je prva, Slovenija druga, Novi Zeland treći, Jamajka četvrta, Danska peta, a slede Australija, Kipar, Belorusija, Madjarska i Estonija.

Džo-En Skiner projekt-menadžer u Statističkoj službi Novog Zelanda, rekla je da je alternativna rang-lista veoma popularna na internetu - sa desetinama hiljada pregleda, i da je ta računica podstakla ponos Novozelandjana na dostignuća svojih sunarodnika na Igrama u Londonu.

Ta statistička računica "omogućava nekim od manjih zemalja da ih ogreje sunce", rekla je ona.

Uz to, jača interesovanje za statistiku uopšte, rekla je Džo-En Skiner, dodavši da neki novozelandski univerzitetski naučnici već koriste taj metod kao nastavno sredstvo.

Jedna zemlja neće želeti ni da pogleda novozelandsku analizu: to je Indija. Ona nije osvojila ni jedno zlato, ali jeste jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Proizlazi da jedna medalja, bilo koje vrste, dolazi tek na svakih 400 miliona Indusa.

Beta

Pogledajte još