Izgladnele debeljuce

Ova žena je neuhranjena...

(old_image)

...a ovaj muškarac umire od gladi.

(old_image)

Oboje izgledaju ovako zato što su se izgladnjivali godinama i još uvek se izgladnjuju.
Sve je počelo onog dana kada su Ona & On svoje želuce počeli da tretiraju kao kante za đubre i kada su umesto hranom, počeli da ih tovare otpacima. Često i nesvesno, jer su bili jako mladi kada su to počeli da rade. Ili nisu znali kako se ulazi u ovaj začarani krug, ni kako se izlazi iz njega.

Čovek bi trebalo da jede jaja, meso i ribu jer su mu potrebni proteini.

Ako zamislimo da smo mi kuća, proteini su blokovi za tu kuću. Ali... Zašto bi se neko mučio da sprema jaja, ribu i meso, kada može da iseče salamu, namaže paštetu i za 3 minuta skuva viršle? Umesto mesa, serviraju se otpaci sa sojom, pojačivačima ukusa, konzervansma i aditivima.

Kako telo nije dobijalo ono što mu je potrebno, kako su u njega ubacivane supstance koje ne želi, ne prepoznaje i sa kojima nema pojma šta da radi, bilo je gladno sve vreme. Svaka ćelija je umirala od gladi...

Čovek bi trebalo da jede povrće i voće jer su mu potrebni vitamini, minerali i antioksidansi.

Ako smo mi (i dalje) kuća, neka ovo bude izolacija za tu kuću. Treba nam izolacija da nas štiti od loših uticaja i omogući da funkcionišemo u toj kući sa savršenom komocijom. Kako nema "izolacije" u džemovima, eurokremovima, voćnim prelivima na sladoledu i u "voćnim" i gaziranim sokovima, njih dvoje su bivali još gladniji...

I ta glad nije bila varka ili samo neka loša navika, koju više nisu mogli da kontrolišu snagom volje. Postojala je, bila realna i sve jača.

Samo... zašto su Ona & On TOLIKI ako su stvarno gladni?

Prvi razlog je zato što su im bile potrebne sve veće i veće količine đubreta da bi se iz njih izvuklo makar malo blokova i izolacije.
A drugi razlog?

(old_image)

Pošto su proteini bili opisani kao blokovi za kuću, a vitmini, minerali i antioksidansi kao izolacija, biće mnogo lakše ako se sa građevinarstva prebacimo malo na autimobilizam... Zamislite ugljene hidrate i masti kao gorivo za automobil.

Tačno znamo koliko nam benzina treba da bi određeni auto prešao određenu kilometražu, u određenim uslovima. Kod automobila ćete imati problem ako pokušate da sipate previše goriva, jer benzin curi na sve strane, a često postoji i neko dodatno upozorenje u vidu podivljalih crvenih lampica.
Čoveku je takođe potrebno gorivo, ali nema nikakvih upozorenja kada pokuša da sipa više nego što mu treba. I benzin nema gde da pobegne i iscuri. Jednostavno se postojeće gorivo uskadišti, da napravi mesta za nepotrebno, novopristiglo gorivo.

Ali to nije sve! Jer da je sve – jednostavna "Calorie in, calorie out" teorija bi bila rešenje - što se nikako ne dešava!
Znate kako vas dečko na pumpi uvek pita koji tip goriva vam treba? Ili vi to sami kažete jer ne želite da uništite svoj automobil..
U ovom slučaju, benzin se ne bira pažljivo. Zapravo, večina hronično izgladnelih po navici u sebe sipa KEROZIN.
Kao da su mlazni avioni, a ne obični automobili...
Možda je trebalo da u svoje mašine sipaju 10 litara goriva da bi prešli planiranih 100km, ali su sipali 10 litara kerozina. Umesto da ih iskoristi za putovanje, zbunjeni automobil uskladišti taj kerozin, jer ne zna šta da radi sa toliko brze i eksplozivne energije ubačene odjednom.

I upali se alarm...

"Nemam više goriva! SVE je skonjeno, da ne bih eksplodirao! Odbijam da trošim kerozin! Daj mi, molim te, MOJE gorivo! Ne dam ti da me voziš na ovaj način!"
Ali, ono sto Ona & On čuju je samo prvi deo: "Nemam više goriva", na šta sipaju još. Kerozina.
I nastavljaju da gladuju i dosipaju... i gladuju i dosipaju... i gladuju i dosipaju...

(old_image)

"Hunger" by Agim Sulaj

Možda će u jednom trenutku pomisliti da je rešenje u novom izgladnjivanju kroz dijete (prepisane od prijatelja ili iz novina). Priuštiće sebi još malo života sa nedovoljno blokova i izolacije. Čak, ovaj put, na dijeti - neće sipati kerozin u sebe. Ali neće sipati ni dovoljno benzina!

I jedva će čekati da završe sa tim mučenjem da bi uzeli novu dozu kerozina... Zato što su opet bili (stvarno) jako gladni.
Jednog dana, ipak, moraće da shvate da nisu ni mlazni avion, ni kanta za otpatke. Tog dana, začarani krug će biti prekinut. Jer rešenje oduvek bilo besplatno, jasno i servirano na tacni.

Samo je trebalo:

• da shvate da auto ne podnosi kerozin i da može da radi samo i jedino na benzin
• da primete da u kerozinu nema ni trunke blokova ni izolacije
• da uvide koliko su zapravo GLADNI
• da otkriju pravu prirodu svoje GLADI

Pogledajte još