Tužba Mekdonaldsu zbog diskriminacije Roma

Prema tvrdnjama svedoka koji je želeo da počasti romsku decu obrokom, obezbeđenje tog restorana zabranilo im je da uđu.

U dopisu u koji je Agencija Beta imala uvid, navodi se da je kancelarija Poverenice, koristeći ovlašćenja iz Zakona o zabrani diskriminacije, tužbu podnela Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Tužba je podneta protiv privrednog društva "Najsfuds restorani" (Nicefoods Restorani) iz Beograda, vlasnika restorana Mekdonads u Srbiji.

Nevena Petrušić, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, objasnila je Agenciji Beta da je tužba podneta jer je ocenjeno da je reč o "strateški važnom slučaju".

Jedna Novosađanka je protestovala zbog toga što obezbeđenje Mekdonaldsa u Novom Sadu 10. jula nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje romske dece.

Maja Rogić (32) je rekla da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, u blizini Mekdonaldsa i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.

"Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do 'Meka' gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao 'Vi možete da uđete, oni ne' ", kazala je ona.

Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu.

"Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu 'Meka' gde su i jeli", ispričala je Maja Rogić koja je novinaru Agencije Beta pokazala fiskalni račun od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.

Kompanija Mekdonalds saopštila je ranije da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma u restoranu u Novom Sadu i najavila da će najstrože kazniti obezbeđenje.

"Ne želimo da se kompanija Mekdonalds povezuje sa bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane", piše u saopštenju.

Pogledajte još