Muškarce živciraju reklame sa savršenim modelima

Studija kojom se bavio naučnik Sel Otes sa Univerziteta u Čikagu je pokazala kakvo je raspoloženje pripadnika jačeg pola prema reklamnim kampanjama čija su oni ciljna grupa. Oni ne samo što ne podnose zgodnu, negovanu, mišićavu, namirisanu i stilizovanu "sabraću", već bi takve reklame najradije ukinuli, piše "Dejli Mejl", a prenosi sajt "24sata.hr".

Razlog je taj, kažu, što smatraju da "pravo muško" ne treba da izgleda tako, mada, iako to ne priznaju, ne treba zanemariti momenat "upoređivanja" u kome se većina prosečnih muškaraca oseća inferiornio u odnosu na zgodne modele.

Međutim, isti ti muškarci kojima smeta prikazivanje muškaraca kao seksulanih objekata, nemaju ništa protiv pojavljivanja zanosnih, seksi svetskih lepotica u reklamama, naprotiv, uživaju u takvim spotovima i fotografijama. I ne samo to, njima je skroz prihvatljivo i kad je marketinška poruka kampanje usmerena na promociju muške zabave i promiskuitetnosti. Licemerno, zar ne?

Naučni tim profesora Otesa je u svom istraživanju, između ostalog, posmatrao reakciju muških ispitanika na reklamne spotove u kojima se u "svoj slavi i veličini" pojavljuje engleski fudbaler Dejvid Bekam. Velika većina prisutnih je izražavala sumnju, negodovala, bila ravnodušna ili čak izbegavala da gleda reklame.

Evo kako ovu pojavu objašnjava profestor Otes:

"Ljudi izgrađuju svojevrsne obrambene mehanizme dok gledaju reklame. Ako ih takav ideal muževnosti ugrožava ili im se generalno ne sviđa, pomisliće da ne žele da budu taj muškarac i proizvod koji se reklamira neće ih privući".

Pogledajte još