Nemaš Facebook?! To je poslodavcu sumnjivo!

Pre nego što se prijaviš za neki novi posao, možda ne bi bilo loše da budeš svesna/svestan sledeće, na izvestan način ipak začuđujuće činjenice, koja možda jeste, a možda i nije u skladu sa današnjim vremenom. Naime, kako piše magazin "Forbes", sektori za ljudske resurse u mnogim kompanijama sve više pažnje posvećuju tome da li potencijalni kandidati za posao imaju profile na Facebooku.

Neki mediji skloni preterivanju povezuju izbegavanje društvenih mreža sa predznakom da je dotična osoba potencijalni masovni ubica. Kao ilustraciju ove tvrdnje oni navode norveškog masovnog ubicu Andersa Brejvika, kao i Džejmsa Holmsa koji je u Koloradu ubio 12 osoba u bioskopu. Navodno, oni nisu imali lične Facebook profile, iako je, na primer, Holms i te kako aktivan bio na Internetu, a Brejvik je imao Twitter nalog. Tako da... Ovi navodi i nisu baš sasvim istiniti.

Ono što je posebno interesantno, a mnoge će iznenaditi jeste da među poslodavcima vlada mišljenje da su zaposleni bez profila na nekoj od društvenih mreža skloni asocijalnom ponašanju ili da žele da sakriju propuste iz stvarnog života.

Verovali ili ne, neke osobe odlaze toliko daleko u veri da se na društvenim mrežama "dešava život", da mlađim osobama savetuju da ne izlaze s osobama koje nisu na Facebooku. Naravno, ovo pravilo je, ipak, teško primenjivo na starije koji su se zaljubljivali i, ukratko rečeno, živeli i davno pre nastanka Facebooka.

Da li se slažeš sa tvrdnjom da je osoba koja danas nema Facebook profil pomalo "čudna"? Ili možda ipak više veruješ u ono što piše na fotografiji u nastavku?

(old_image)
Pogledajte još