Uklanjanje intimnih dlačica je opasno!

Iako mediji redovno izveštavaju o tome kako Kim Kardašijan dlačice na genitalijama uklanja laserom, Kejt Vinslet voskom, a Dženifer Lav Hjuit šećernom pastom, lekari upozoravaju da golotinja u predelu intimne regije može doneti mnogo problema.

- Koža strašno trpi dok se odvija depilacija i uopšte nije važno o kojem tačno načinu skidanja dlačica je reč. Svi su štetni! Uklanjanje pubičnih dlaka povećava rizik od infekcija, ali i polno prenosivih bolesti, naročito među mladim ljudima – tvrdi doktroka Emili Gibson.

Ona pojašnjava da su hirurzi već odavno shvatili da uklanjanje dlačica s tela ne donosi nikakvu korist. U različitim zahvatima dlačice su uklanjane kako bi se spriječila infekcija, ali dešava se upravo suprotno. Koža je posebno osetljiva u predelu genitalija.

- Sveže depilirana genitalna područja veoma su osetljiva i neretko se događa da se javi herpes, ali i druge poteškoće. Stidne dlake imaju svoju svrhu i trebalo bi da ostanu tu gde im je i mesto – upozorava Gibsonova.

Nažalost, razvila se čitava industrija koja zarađuje na depiliranju, pa je uklanjanje dlačica postalo stvar navike i jedan od važnih aspekata lične higijene. Ipak, ako se već to radi, trebalo bi se strogo pridržavati uputstava na pakovanjima proizvoda za uklanjanje neželjenih dlačica ili se makar prepustiti rukama dokazanih stručnjaka za ovu oblast.
Pogledajte još