Oluje oštetile 5.000 kuća u Poljskoj

VARSSAVA, 8. avgusta 2012. (Beta) - U Poljskoj u sredu počinje isplata pomoći i nadoknada šteta od oluja, grada i tornada koji od početka jula u talasima prelaze preko Poljske, a u kojima je oštećeno ili srušeno više od 5.000 stambenih i poslovnih objekata.

"Od početka ovog leta oštećeno je ukupno 5.000 stambenih kuća i privrednih objekata. Hitnu prvu novčanu pomoć dobilo je već oko 2.000 ljudi. Biće neophodno da popravimo 1.000 kilometara puteva. U planovima budžeta za saniranje šteta od elementarnih nepogoda za narednu godinu moraćemo te puteve da uzmemo u obzir", kazao je televiziji TVP.info ministar administracije Mihal Bonji.

Država oštećenima u poslednjem talasu olujnog nevremena, često sa gradom čak veličine kokošijeg jaja, isplaćuje od danas hitnu, prvu pomoć u visini 1.500 evra.

Samo od ponedeljka su tornada i olujni vetar oštetili 954 kuće i zgrade, a najčešće su stradili krovovi. Najviše je pogodjeno Mazovjecko vojvodstvo u centralnoj Poljskoj, Švjentokžiško na jugu, Varmija i oblast Mazurskih jezera na severoistoku zemlje i Šlezija na jugozapadu.

Od ponedeljka su na terenu neprestano oko 2.000 vatrogasaca i ekipe energetskih kompanija, pošto je bez struje zbog pokidanih vodova ostalo u ponedeljak i utorak oko 70.000 domaćinstava u ugroženim vojvodstvima.

Poljska vlada je za hitnu pomoć žrtvama nevremena izdvojila 1,25 miliona evra.

Pogledajte još