fbpx

SAD počinju da čiste Vijetnam od dioksina

DANANG, 8. avgusta 2012. (Beta-AP) - Sjedinjene Američke Države će u četvrtak, prvi put od završetka rata u Vijetnamu, početi da čiste tu zemlju od kancerogenog dioksina, koji je zaostao od upotrebe herbicida "agensa oranž" radi krčenje tropske šume, a u cilju isterivanja vijetnamskih gerilaca iz skrovišta.

Čišćenje je rezultat američko-vijetnamskog projekta vrednog 43 miliona dolara, i obuhvatiće područje nekadašnje vazduhoplovne baze SAD u Danangu, u centralnom Vijetnamu, rekao je predstavnik američke ambasade u toj zemlji.

Američki avioni su bacali toksični herbicid kodnog imena "agens oranž" kako bi uništili džunglu, koju su njihovi protivnici koristili kao pribežište.

Dioksin je u medjuvremenu ušao u tlo i vodene tokove, i već gotovo četiri decenije se povezuje sa masovnim oboljevanjem stanovništva od raka, radjanjem dece sa deformitetima i drugim defektima.

Bivši aerodrom Danang, gde je dioksin skladišten tokom rata završenog 1975. godine, predstavlja jednu od tri "vruće tačke" prisustva ovog otrova u današnjem Vijetnamu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.