Top pet najvećih srpskih plagijatora!

Reč "plagijat" nastala je od latinske reči "plagere" što znači "oteti" i označava čin prisvajanja ili kopiranja tuđeg pisanog, umetničkog ili drugog kreativnog rada u svoj vlastiti, bilo delimično ili u celosti, bez navođenja izvornog autora. Kod plagijata je reč o nezakonitom i neetičkom otimanju tuđeg dela koje se prikazuje kao vlastito.

Sajt Plagijatori.wordpress.com potrudio se da pronađe originale hitova naših poznatih pevača i pevačica, a portal Nadlanu vam prenosi top pet naših najpoznatijih plagijata!

1. Mile Kitić zaplivao je u vode "gangsta folka". Već na prve taktove pesme shvatate da s pesmom nešto nije u redu. Suviše je dobra za Mileta Kitića! A tekst... Srpska svakodnevica, nema šta!

Iako je Mile Kitić platio autorska prava i na svojoj obradi sve uredno potpisao, Francuzi mu izgleda nisu oprostili što je prepevao kompoziciju koju u originalu izvodi čuvena grupa hip-hop grupa “Sexion d’assaut” koja slovi za jednu od najpopularnijih hip-hop grupa u Evropi, pa su mnogi francuski portali pisali o ovoj obradi srspkog folkera.

2. Nataša Bekvalac ima dijagnozu - pozitivna na plagiranje.

Izvođač originalne pesme "Ani Shelach" je izraelski pevač Moshe Perez, a pesma je izdata još 2009. godine.

3. Jelena Karleuša - Pesma koja je poharala narodne mase širom bivše Jugoslavije 2010.godine (namerno ili slučajno) nazvana "Insomnia" je, kako se ustanovilo vrlo brzo po njenom objavljivanju, još jedan plagijat u nizu mnogih.

Nažalost, ni tekst u domaćoj verziji nije mnogo promenjen, pa je tako ”Oh soniya” u originalnoj verziji postala “Insomnia” u “obradi” Jelene Karleuše, a čak se i zbunjujući “buji – paji” deo pojavljuje u originalnoj verziji pesme.

4. Nova pesma hrvatske pevačice Severine Vučković "Bred Pit" tek što je postala hit, a već se i za nju priča da nije original?!

ORIGINAL : Edward Maya & Vika Jigulina – Stereo love

5. I Radmila Manojlović i Saša Matić snimili su duetsku pesmu koja je potpuni plagijat. Naime, njihov singl “Mešaj mala” koji je izdat 2010. godine kopija je...

...Kompozicije "Nai dobria" rumunskog dua Kosti & Pepa.

Pogledajte još