Vicente Amigo Group

Gitar Art festival ove godine slavi deset godina postojanja. Decenija vrednog rada na promociji jednog izuzetnog instrumenta, mnogo vrhunskih gitarista koji su svojim gostovanjima učinili veliku čast Beogradu. Ne treba zaboraviti ni koliko je ovaj festival značajan za mlade muzičare koji kroz takmičenja dobijaju šansu da pokažu šta znaju, ali i da se i kroz koncerte i majstorske radionice upoznaju sa radom vrhunskih majstora.

Najavljena imena već su bila jasan znak da su organizatori rešili da ovaj jubilej obeleže na pravi način, a da su zaista i uspeli da stvore veoma značajan događaj za kulturni život ovog grada, potvrđuje i sve veće interesovanje publike, iz godine u godinu.
Čast da otvori X Gitar Art festival pripala je čoveku za kojeg kažu da je jedan od najvećih živih gitarista. Visente Amigo je vrtuoz impresivne biografije. Dobijao je najznačajnije nagrade, radio sa najpoznatijim i najboljim gitaristima sveta. Muzičar ne tako „izvikanog“ imena, ali dobro poznat u pravim krugovima. Dočekao ga je pun Sava centar.

Kao što smo i navikli, na ovakvim koncertima uvek je jednostavna scenografija. Velikim slovima samo je bio ispisan moto festivala „Respect“, jer ovo i jeste jubilej vredan pažnje i poštovanja. A vredni poštovanja su i svi oni koji su svojim učešćem ovu manifestaciju i učinili toliko velikom.

Nakon što je festival i zvanično otvoren, Visente Amigo je uz aplauz izašao na binu, najpre sam... Trenutak potom nastala je potpuna tišina koju su prekidali samo zvuci njegove gitare. Sva svetlu bila su uperena samo ka njemu, kao i pogledi svih prisutnih u sali. Ne računajući one koji su zatvorili oči da bi što bolje upili te zvuke... A to je moglo vrlo lako i brzo da vam se desi, jer vam se Amigov zvuk brzo uvlači pod kožu i potpuno vas uzima pod svoje. Kao hipnotisani pratite svaki pokret njegovih prstiju i svaki ton. I, da, to je taj poznati osećaj, ta udobna fantazija koju možete da doživite u mraku neke beogradske koncertne dvorane svakog februara, na smotri gitare...

„Cordoba“ za početak, očekivani aplauz, gost je na španskom pozdravio publiku, a onda su svoja mesta na sceni zauzeli i članovi grupe. Hose Manuel Iero Laguna, Francisko Gonzales Agudo, Patrisio Kamara Alonso, Migel Perez Ortega... Još jedna gitara, bubanj, perkusije, vokal... I prava flamenko fantazija je mogla da počne... Španija je zavirila u Sava centar...

Na programu „Mensaje“, „Campo De La Verdad“, „Tangos Del Arco Bajo“, „Silia Y El Tiempo“... I, možda izlizano zvuči ako kažemo da uopšte nije bilo ni važno šta će svirati, ali zaista, kada jednom uplovite u tu priču, do kraja ćete biti njen deo.
Nastup pun života i emocije, i još jedan kvalitetan čas gitare...Idealan način da se započne ovaj festival, koji će se tek pokazati kao zaista poseban.

Pogledajte još