Novi lek protiv Alchajmera

PITSBURG - Jedan eksperimentalni lek izgleda da pomaže ljudima koji pate od gubitka pamćenja povezanog sa Alchajmerovom bolešću. Lek je nazvan dimebon, a prvi testovi u Evropi i Rusiji pokazali su da on poboljšava pamćenje. U SAD-u je u toku testiranje ovog leka.

Alchajmerova bolest je progresivan poremećaj koji postepeno dovodi do slabljenja pamćenja i sposobnosti govora i na kraju sposobnosti da brinete o samom sebi - podseća u izveštaju Glas Amerike.

Rizik od razvoja bolesti povećava se kako ljudi postaju stariji. U državi Viskonsin Fondacija Din je jedna od brojnih istraživačkih grupa koje rade sa pacijentima obolelim od Alchajmera kako bi ustanovile da li lek dimebon ima dugotrajno dejstvo.

Doktorka Lesli Tejlor predvodi istraživanje i podseća da su prva ispitavanja leka u Evropi pokazala poboljšanje pamćenja kod obolelih od Alchajmera.

"To neće biti potpuno izlečenje, ali se nadamo se da će delovati bolje od bilo čega što se trenutno nalazi na tržištu protiv Alchajmerove bolesti", ističe doktorka Tejlor.

Ivanki Grabarek ustanovljena je dijagnoza Alchajmerove bolesti juna prošle godine. Ona je učestvovala u kliničkim probama. Ali ona i njen suprug Bil ne znaju da li je ona dobijala dimebon ili placebo.

Bil Grabarek je u telefonskom razgovoru Glasu Amerike govorio o istraživanju. Veruje da su ona izuzetno važna i da pružaju nadu. "Istraživanje je sporo i neizvesno, ali uveren sam da će javnost imati koristi od podataka koji će se dobiti", smatra Grabarek.

Doktorka Tejlor podseća da su prethodna ispitivanja pokazala da dimebon poboljšava pamćenje za godinu dana: "To bi bilo zaista veliko dostignuće. To bi značilo ulazak u potpuno novo područje u pogledu lečenja Alchajmera..."

Ova poslednja faza testiranja trajaće oko dve godine. Zatim će američka Agencija za hranu i lekove odlučiti da li će odobriti taj lek za sve obolele od Alchajmerovu bolesti. 

februar 2009. (FoNet)

Pogledajte još