Radnu dozvolu dobije 2.500 stranaca

BEOGRAD, 9. avgusta 2012. (Beta) - U Srbiji se godišnje stranim državljanima u proseku izda oko 2.500 dozvola za rad što je nekoliko puta manje nego u većini susednih zemalja, objavila je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).

"Crna Gora izdaje bar tri puta više, Slovenija šest do sedam puta više, Hrvatska tri do pet puta više, a čak i Bosna i Hercegovina izdaje više dozvola za za rad strancima od nas", rekao je agenciji Beta predstavnik NSZ Boško Latković.

Kako je istakao Latković, načelnik Odeljenja NSZ za primenu medjudržavnih sporazuma i naknada, "broj izdatih dozvola znači da Srbija nije obećana destinacija za strance, kako po visini plata, ali i po uslovima rada".

Dodao je da ipak i pored visoke stope nezaposlenosti u Srbiji od oko 25 odsto, broj stranaca koji dobije dozvolu za rad ne ugrožava domaće nezaposleno stanovništvo.

Kako je objasnio Latković, zahtev za izdavanje radne dozvole strancu koji ima privremeni boravak, u NSZ podnosi poslodavac koji je sistematizacijom rada predvideo mogućnost zapošljavanja stranca na odredjenom radnom mestu.

Pogledajte još