FED Kup

Beogradska arena bila je domaćin prvog kola Svetske B grupe Fed kupa između reprezentacije Srbije i Japana, a treća teniserka sveta Jelena Janković donela je pobedu našoj zemlji pobedivši deset godina stariju Ai Sugijamu. Aplauzi, korpa sa cvećem, čestitke porodice i prijatelja, blicevi fotoreportera sevali su na sve strane.

- Igrati pred svojom publikom, u svom rodnom gradu, je nešto specifično što ne može da se poredi ni sa čim. Presrećna sam što sam uspela da donesem dve pobede i pomognem svom timu da ide dalje. Mislim da možemo mnogo jer smo jedna od retkih reprezentacija koja može da se pohvali sa dve igračice koje su u top 10 na svetu. Ako bi postojala mogućnost da ponovo igramo kod kuće, ja bih to jako volela, jer mi podrška puno znači. Ne bih volela da idem u Kinu ili tako neke daleke zemlje gde se dugo putuje, što i nije poželjno u toku sezone – kratko je izjavila treća tenisetrka sveta Jelena Janković

Prava teniska svečanost, veliki dvodnevni sportski spektakl koji je po prvi put odigran u Srbiji, od kako je pre 46 godina osnovano ovo takmičenje, pamtiće se, osim po pobedi, i po sjajnoj publici koja je iz sve snage navijala i uživala u vrhunskoj igri. Pamtiće se i po VIP zvanicama koje su sedele tik uz terene, prateći svaki poen naših devojaka.

Sa svojih mesta navijali su predsednik Srbije Boris Tadić, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, ambasador Japana, Predrag Danilović sa porodicom, Igor Miklja, Mlađan Dinkić, Slobodan Živojinović sa sinovima, Miša Saveljić…

Zanimljiv podatak je da u istoriji ovog takmičenja nije bilo više od 14.000 ljudi na jednom mestu, a Beograd je oborio rekord, napunivši halu sa 15.000 gledalaca.

Inače Fed kup predstavlja najveće svetsko međunarodno timsko takmičenje za žene u kojem u 2009. godini učestvuje 88 nacija. Dok je 300 takmičarki iz 85 zemalja prošlo kroz ovo takmičenje u 2008. godini, i to kroz Svetsku, Svetsku B grupu i u takmičenju po zonama.

Finale Svetske grupe zakazano je za finiš sezone, u novembru, što će pomoći da vrhunske teniserke učestvuju na ovim takmičenjima tokom cele godine i da 30 najboljih igračica sveta predstavljaju svoju zemlju u ovom takmičenju.

Na ovom takmičenju nastavljaju da se pojavljaju nove nacije. Prošle godine videli smo reprezentaciju Kine koja je po prvi put ušla u polufinale Svetske grupe, dok su Izrael i Ukrajina ostvarili svoje najbolje rezultate ikada. U ovoj godini oni se pridružuju grupi od 16 elitnih reprezentacija, među kojima je i selekcija Srbije.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još