Kazna zbog korupcije u programu UN

MELBURN, 9. avgusta 2012. (Beta-AP) - Bivši generalni direktor Australijskog žitnog odbora (Australian Weat Board AWB) novčano je kažnjen zbog 200 miliona dolara mita koji je bivši irački predsednik Sadam Husein dobio od AWB tokom programa UN "Nafta za hranu".

Endru Lindberg, čija je kompanija isplatila procenat od zarada u vrednosti 200 miliona dolara iračkom režimu, kažnjen je sa 106.000 dolara i zabranjeno mu je da upravlja kompanijama dve godine.

Te isplate bile su deo široko rasprostranjene korupcije za koju je istraga UN pokazala da je oštetila taj humanitarni program za 1,8 milijardi dolara.

Istraga koju je naložila vlada Australije, pokazala je da su zvaničnici AWB 2006. prevarili UN i po svoj prilici prekršili australijski zakon tako što su Sadamovom režimu platili procenat od zarade u zamenu za ugovore o prodaji žita.

Lindberg je priznao da nije proverio da li je ugovor zaključen 2003. bio u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN. Ugovor je predvidjao da AWB pristane na povećanje cene žita koje je prodavao iračkom odboru za žitarice, što mu je omogućilo da isplati dug od osam miliona dolara naftnoj kompaniji Tigris.

Pogledajte još