Kazniti odgovorne za neuspešno lansiranje rakete

MOSKVA, 9. avgusta 2012. (Beta-AP) - Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je u četvrtak da je ovonedeljno neuspelo lansiranje rakete Proton-M ugrozilo prestiž nacije i da odgovorni za taj neuspeh moraju da budu kažnjeni.

Ruska bespilotna svemirska letilica Proton-M, koja je nosila dva satelita, u ponedeljak nije uspela da udje u orbitu, pošto se njen dodatni pogon ugasio prerano, nekoliko minuta po lansiranju s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Istraga je u toku.

Medvedev je kazao da bi uzrok neuspešnog lansiranja mogao da bude "tradicionalni nemar" i najavio da će iduće sedmice s članovima vlade razgovarati o tom slučaju i imenovati odgovorne.

"To više ne možemo da tolerišemo. Gubimo prestiž i milijarde rubalja", kazao je Medvedev.

Ruski svemirski program dobio je nekoliko ponižavajućih udaraca, uključujući gubitak sonde Fobos-Grunt dizajnirane za istraživanje Marsovog meseca lansirane u novembru prošle godine koja se srušila na Zemlju u januaru.

Avgusta prošle godine, Rusija je izgubila kontakt s komunikacijskim satelitom ubrzo po lansiranju rakete Proton-M, a 2007. godine se srušio Proton-M koji je nosio japanski komunikacijski satelit.

Pogledajte još