Italijani zarađuju na tragediji: Za 10 evra do Kosta Konkordije

Da se danas zarađuje na svemu što se može prodati, pa čak i na tragediji koja je svima u vrlo svežem sećanju, dokaz je i podatak da su mnogi ovog leta po ceni od 10 evra posetili olupinu kruzera Kosta Konkordija, koji je još uvek nasukan u moru.

Karte za ovu neobičnu atrakciju se prodaju u Santo Stefanu, koji je od ostrva Đilja kod kog je nasukan kruzer udaljen 13 kilometara. A kako prodavci karata pričaju, brojni turisti su zaineresovani da obiđu Kosta Konkordiju koja se nasukala 13. januara kada je i poginulo 32 osobe.

Trajekt koji vodi turiste u obilazak kruzera prolazi svega nekoliko metara od olupine u kojoj je bilo zarobljeno oko 4.000 osoba. Danas su te vode u kojima se desila tragedija prava atrakcija za ronioce, kao i turiste koji fotografišu olupinu i plivaju oko njega.

Gradonačelnik ostrva Đilja blizu koga se desila tragedija, Serđo Orteli, koji je i sam pomagao u spašavanju putnika, kaže da se broj turista izuzetno povećao:

- Konkordija je postala deo naše okoline, ali i ono je što je kvari. Svaki put kad vidim brod osetim tugu i bol. Ukoliko sve prođe po planu, olupina bi trebala da bude uklonjena do proleća sledeće godine.

Cela istina o tragičnom događaju na kruzeru Kosta Konkordija još uvek se ne zna, te suđenje neće početi do sledeće godine. Svi koji su uključeni u istragu tvrde da ni danas nije jasno zašto je kruzer u tako velikoj brzini plovio blizu obale, kao ni zašto evakuacija nije krenula odmah, već sat vremena kasnije.

Međutim, kako će domišljati Italijani zarađivati na Kosti Konkordiji kada ona sledeće godine bude uklonjenja, što je najavio gradonačelnik ostrva Điljo?

Pogledajte još