Dani lovačkih specijaliteta

U Beogradu nema mnogo restorana u kojima možete uživati u specijalitetima od divljači. To je jedan od razloga što, sada već tradicionalna manifestacija, koja se održava u poznatom zemunskom restoranu "Kod kapetana", svake godine traje sve duže. Vlasnik Dragan Martinković dočekao nas je na vratima, kako i dolikuje jednom domaćinu.

Kroz osmeh nam je rekao: "Obično su dve nedelje, koliko je bilo predviđeno da traje ova menifestacija, prelazile u dva meseca. Verujemo da će i ove godine biti isto."

Glavni kuvar restorana Radovan Pavlović istakao je da su tokom cele godine na meniju pojedina jela od divljači. U toku ove lovačke zakuske na trpezi "Kod kapetna" naći ćete pršut od jelena i srne, supu od fazana, paštete od fazana i zeca, dok su glavna jela uglavnom kombinacija slatko-slanih ukusa. Pripremaju se uz dodatak kiselog voća, garniraju se kivijem, narandžama i brusnicama, jer voće ne samo da mesu daje slatkast ukus već ga i opušta .

Spomenućemo vam samo neke od ovih originalnih specijaliteta: divlja svinja u sosu od meda, patka u sosu od višanja, fazan u pomorandžinom sosu, rolovano meso od jelena, biftek od jelena.Tu su i nezaobilazni gulaši, za one koji ne vole previše da eksperimentišu.Tajna fantastičnog ukusa je u načinu pripreme mesa i u začinima. Pored toga što je najpogodnije kao piće uz specijalitete od divljači, crno vino je važan element i u samoj pripremi. Jedini izuzetak je meso divlje svinje jer je svetlo. Od začina se koriste ruzmarin, lovor, đumbir u zavisnosti od toga da li je reč o pernatoj divljači ili o mesu jelena, zeca, srne.

Kao prilozi uz divljač služe se pariske knedle, domaća testenina, kriketi od krompira. Cene su oko 1.300 dinara, za svako jelo koje je na meniju.

Kada smo probali neke od ovih specijalieta, shvatili smo odakle toliko interesovanje. Preporučili su nam da mešamo ukuse jer se tako na pravi način doživljavaju jela od divljači. Da obrok bude sladak do poslednjeg zalogaja tu su domaće pite od šumskog voća i višanja.

Pored ostalih zvanica u lovačkim specijalitetima uživali su i Jelisavate Karađorđević, Isidora Bjelica, Biljana Ristić, Suzana Mančić. Atmosfera koja je vladala dovoljan je pokazatelj koliko se njima dopala ideja i hrana. I vama će se dopasti, uvereni smo. Dovoljno je samo da prošetate do zemunskog keja i zadovoljite svoja čula u potpunosti uz odličnu hranu, kvalitetna vina i boemsku muziku.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još