Hleb ne sme da poskupi više od tri dinara

BEOGRAD, 10. avgusta 2012. (Beta) - Hleb u Srbiji ne bi trebalo da poskupi više od tri dinara po vekni što znači da bi "maksimalna opravdana cena" mogla da bude 47 dinara, saopštio je u petak Pokret za zaštitu potrošača Srbije.

Predsednik tog udruženja Petar Bogosavljević izjavio je na konferenciji za novinare da je zahtev Unije pekara da vekna hleba "sava" od 500 grama poskupi za deset dinara, potpuno neopravdan i da bi negatvno uticao na standard gradjana.

Kako je rekao, hleb ne bi smeo da poskupi pre 30. septembra kada ističe važenje Uredbe o ograničenju cene hleba na 44 dinara, a potom bi maksimalno poskupljenje koje je opravdano moglo biti šest odsto, i nova cena do 47 dinara. To bi pokrilo povećanje troškova pekara.

Bogosavljević je naveo da poskupljenje hleba za 22 odsto, na 54 dinara, koje traže pekari, potpuno neosnovano i, uz to, po toj ceni veliki deo siromašnih gradjana Srbije ne bi mogao ni da kupi hleb.

"Unija pekara Srbije zloupotrebljava početak elementrane nepogode u Srbiji izazvane sušom jer ona ne ugrožava pekarstvo", ocenio je Bogosavljević.

Pogledajte još