Gde su mladi u Srbiji u odnosu na drugove u Evropi

Prosečan mladi Evropljanin do 24 godine je završio školovanje, volontira pet sati nedeljno i ima plan kako će izgledati njegov život u narednih pet godina, dok prosečan mladi čovek u Srbiji ima 24 godine, završio je fakultet ili srednju školu i traži posao. Nema jasnu viziju kako će izgledati njegov život ni za dve, a kamo li za pet godina.

Ovakvi podaci ne deluju optimistično, ali rešenje je, smatraju učesnici panel diskusije “Koliko vrede mladi (u) Srbiji”, održanoj povodom Međunarodnog dana mladih, moguće naći. Oni su pokušali da odgovore i na pitanja Da li i koliko mladi vrede državi Srbiji i koliko odgovarajuće institucije, mediji i javnost uvažavaju probleme i potencijale mladih? Koliko su mladi vrednovani u društvu da li uopšte postoji svest o neophodnosti društvenog konsenzusa i sveobuhvatnog pristupa rešavanju njihovih problema?

Vesna Vidojević, Samostalni savetnik u Ministarstvu omladine i sporta, kaže da je na osnovu istraživanja najveći problem u Srbiji i dalje nezaposlenost i da je potrebna bolja saradnja svih nadležnih institucija. Od 2007. godine do danas urađeno je dosta toga, ali uvek ima još stvari koje treba popraviti.

Problemi mladih u većim gradovima i manjim sredinama se svakako razlikuju što je i očekivano. U manjim sredinama neka deca nemaju mogućnost odlaska čak ni u osnovnu školu u svom mestu, neki ni pristup internetu, samim tim i informacijama i mnogim drugim sadržajima namenjenim njihovom uzrastu, pa samim tim ni iste šanse za razvoj i napredak.

Vukašin Grozdanović, predsednik Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije, ističe da mladi ne treba da budu budućnost već sadašnjost naše zemlje. Dugoročni cilj ne bi valjalo da bude samo podržavanje najuspešnijih već i rad sa onima koji nisu najuspešniji, a koji bi mogli puno da postignu.

Srbija je i dalje na začelju liste zemalja sa brojem visokoobrazovanih građana i građanki dok mladi čine čak 50% od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji. Svaki treći student planira da, nakon što diplomira, zauvek napusti Srbiju.

Danijela Jović, vođa tima za učešće građana i mlade, USAID projekta održivog lokalnog razvoja, kaže da mladima ne treba pomoć već prilika i dodaje da je većinu problema potrebno rešavati na lokalu iako, po zakonu, mladi nisu briga lokalne samouprave.

Vesna Ćorović Butrić, Odgovorni urednik programa za decu i mlade Radio Beograd 1, kaže da je njeno mišljenje, na osnovu skoro tri decenije dugog iskurtva rada sa mladima, da Srbija ima divnu omladinu punu potencijala, ali da je neophodno učiti ih da vredi biti pošten, a ne pokazivati im načine da samo lakše dođu do cilja.

Pogledajte još